Blogolj!

Királyt kapott Kanada kincse

Dorogi László

Kawhi Leonard száját húzva lépte át az amerikai-kanadai határt nyáron, amikor a San Antonio Spurs elcserélte őt a Toronto Raptorshoz. Nem akart Kanadába költözni, de mennie kellett, mert Texasban mindent felégetett maga körül. Pedig korábban nagydöntőt nyert a Spurs-szel, sőt még a finálé legértékesebb játékosának is megválasztották és talán San Antonióban már az új Tim Duncant látták benne - no, nem posztja, sokkal inkább remélt lojalitása miatt. Aztán valamiért csettintésre romlott meg a viszonya mindenkivel a csapatnál, s a mindig szerény, érzelmeit nem igazán kimutató zongoracipelő morcos, zsémbes öregúrrá változott.

Fotó: nba.com

A Spurs megkapta a - talán - megfelelő ellenértéket remélt franchise-playeréért cserébe, de azt azért valahol lehetett sejteni, hogy DeMar DeRozan nem lesz olyan meghatározó játékosa a San Antoniónak, mint korábban Leonard, a Torontónál viszont titkon abban bíztak, hogy éppen egy ilyen klasszis játékos kell ahhoz, hogy a klub végre átlépje saját árnyékát és ne csak bejusson a rájátszásba, hanem ott végre mutasson is valamit. Leonard pedig belátta, hogy ha nem is jött kirobbanó örömmel Torontóba, jobban jár, ha azzal foglalkozik végre, amihez igazán ért és kosárlabdázik. Ez a primadonna szerep egyébként sem állt jól neki.

A Toronto Raptors most egy lépésre van attól, hogy bejusson az NBA nagydöntőjébe és ott találkozzon a zsinórban ötödik(!) fináléjára készülő Golden State Warriors-szal. Mondanom sem kell, nem ők lennének az esélyesek, de amit a Milwaukee Bucks elleni konferencia-döntőben feltámadás címszóval leraknak/leraktak az asztalra, az mellett nem mehetünk el szó nélkül. Az alapszakaszt megnyerő Bucks megnyerte a párharc első két mérkőzését és lelki szemeivel már mindenki látta a Milwaukee-Golden State nehézsúlyú találkozót. Aztán jött a Raptors és Isten tudja honnan, de felállt, sőt, fordított és a sorsdöntő ötödik mérkőzést Milwaukee-ban megnyerve most 3-2-re vezet.

Leonard az idei playoff-menetelés során 31.2 pontot átlagol, ehhez átlagban 21 rádobásra van szüksége mérkőzésenként. Természetesen soha nem hozott még ilyen magas számokat a pályafutása során a rájátszásban, de nem is kapott még ilyen gyeplőt a kezébe korábban. Csak az összehasonlítás kedvéért, DeRozan utolsó torontói rájátszás-menetelése alkalmával 22.7 pontot átlagolt, 19.9 rádobásból és még így is ez volt a legjobb playoffja a Raptorsnál.

A statisztikák vissza sem adják igazán azt, hogy mit jelent Kawhi Leonard a jelenlegi Raptorsnak, elég ha csak megnézzük a Philadelphia elleni párharc hetedik mérkőzésének utolsó másodperceit.


Aki ilyen dobásokkal képes beírni magát az NBA történelem-könyvébe, azt vitathatatlanul a legendák között tartják majd számon. A San Antonio szurkolóinak pedig vérzik a szívük, mert egy ilyen harcos és hatékony játékossal ők sem biztos, hogy elvéreznek a Denver ellen a rájátszás első körében. Aztán persze megtörténhet, hogy Kawhi kanadai csodája sem tart majd tovább egy szezonnál, de ez legyen a jövő zenéje.

https://amerikaisportok.blogstar.hu/./pages/amerikaisportok/contents/blog/73460/pics/lead_800x600.jpg
NBA,San Antonio Spurs,Toronto Raptors
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?