Blogolj!

Oakland többé nem a Golden State Warriors otthona

Dorogi László

Könnyen lehet, hogy a Toronto Raptors egy dinasztiát döntött romba péntek hajnalban. A kanadai gárda fennállása során először nyerte meg az NBA bajnoki címét, tette mindezt úgy, hogy kis szerencsével akár ki is söpörhette volna a címvédőt.

Fotó: Yahoo Sports

Szinte végeláthatatlannak tűnik az az út, amit a Toronto Raptors járt be az NBA idei rájátszásában. A kanadaiak évekig voltak az liga "mindig jövőre" csapata, az örök vesztes, a kulcspillanatokban leblokkoló gárda, a rendes, jószívű, rondácska srác, akivel ugyan szóba állnak a lányok, de egyikük sem jön össze vele.

Felejtsük el örökre a Toronto Raptorst

A dinoszauruszok több millió évvel ezelőtt kihaltak, ám Kanada legnagyobb metropoliszában tettek egy elkeseredett próbálkozást újjáélesztésükre. Szomorúan be kell látnunk, hogy a kísérletezésnek semmi értelme, mert ami halott, az is marad. Léteznek sportcsapatok világszerte, amelyeknek DNS-ébe kódolva fickándozik a kudarc nevű kromoszóma. Ez amolyan gyerekkel született rendellenesség, amiről azt állítják az orvosok, hogy majd kinövi a lurkó.

Vélhetően ez a pocsék érzés egyre és egyre erősebben kerítette hatalmába a torontói vezetőséget is, ezért tavaly nyáron megnyomták az all-in gombot és végső elkeseredésükben(?) elcserélték a helyi ikonnak számító, a városért és a csapatért is élő-haló DeMar DeRozant San Antonióba, hogy megkapjanak cserébe egy olyan Kawhi Leonardot, aki gyakorlatilag egy évet ült ki dacból, akit kis túlzással fáklyákkal kergettek el Texasból, aki úgy érkezett meg Kanadába, hogy csak legyen túl ezen az éven, aztán majd úgyis pattan Los Angelesbe.

A Raptors arculata mégis érezhetően megváltozott, Leonarddal, Danny Greennel, Marc Gasollal olyan játékosok kerültek a csapatba, akik tudják, hogyan kell nyerni. De ami ennél is fontosabb, olyan játékosok virágoztak ki Nick Nurse vezetőedző kezei alatt - aki első évében azonnal felült a trónra, akár be is fejezheti -, mint Pascal Siakam, vagy Fred VanVleet, aki úgy szórta a Golden State Warriors elleni fináléban a triplákat, a kosarakat, mintha semmi nem lett volna természetesebb egész életében, pedig közel sem volt ez mindig így. A Toronto Raptors igazi csapatként funkcionálva, kőkemény védekezéssel, sokszor extrát nyújtó kiegészítő emberekkel, no meg Leonard vezérletével megérett az idei rájátszásban arra, hogy bajnok legyen és tulajdonképpen rá is szolgált.

Királyt kapott Kanada kincse

Kawhi Leonard száját húzva lépte át az amerikai-kanadai határt nyáron, amikor a San Antonio Spurs elcserélte őt a Toronto Raptorshoz. Nem akart Kanadába költözni, de mennie kellett, mert Texasban mindent felégetett maga körül. Pedig korábban nagydöntőt nyert a Spurs-szel, sőt még a finálé legértékesebb játékosának is megválasztották és talán San Antonióban már az új Tim Duncant látták benne - no, nem posztja, sokkal inkább remélt lojalitása miatt.

És most beszéljünk a finálé veszteséről, a Golde State Warriorsról, mert beszélnünk kell róluk. Az - immáron nem oaklandi és nem is bajnoki címvédő - Warriors zsinórban ötödik döntőjét játszotta le az NBA-ben, ami ha nem is egyedülálló mutatvány, de minimum tekintélyt parancsoló tett. A Golden State Warriors - ahogy azt már egy korábbi cikkben is leírtuk - vitathatatlanul a 2010-es évek legdominánsabb együttese, s nem lehet nem dinasztiaként emlegetni, amely azonban most elképzelhető, hogy megszűnik dinasztiaként létezni.

Ezt a csapatot kőkemény próba elé állította az élet a Toronto elleni nagydöntőben, egy olyan próba elé, amellyel már ez a mindent túlélő, mindenen felülkerekedő gárda sem tudott megbirkózni. A Warriors vesszőfutása a Houston elleni párharcban kezdődött el, amikor az előző két szezon döntőjének legértékesebb játékosának megválasztott Kevin Durant megsérült. Durantnek ki kellett hagynia a Portland elleni főcsoport-döntőt, amit így is simán húzott be a címvédő, ám kérdésessé vált a Toronto elleni játéka is. A döntőnek így egyik legjobbja nélkül vágott neki a Warriors, s persze sokan csak legyintettek, hogy így is akad bőven elég tehetség és potenciál az oaklandiekben, egy ilyen egységes Raptors ellen már az első mérkőzésen kiderült: bizony megérezheti hiányát csapata.

Ezzel együtt Steph Curryék a második torontói mérkőzést ellopták a Raptorstól - amit igazán bánhatnak a kanadaiak - és úgy utazhattak 1-1-el az Oracle Arénába, hogy már náluk van a pályaelőny. Azt tudni kell a Golden State-ről, hogy nagyon nehéz legyőzni saját közönsége előtt, de történetesen a Raptorsnak az alapszakaszban is sikerült - ráadásul egy igen nagy különbségű siker formájában -, arra viszont senki sem számított, hogy a harmadik és a negyedik találkozót is a Toronto nyeri meg Oaklandben, mégis így történt. A Raptors kezébe került a lehetőség, saját közönsége előtt zárhatta volna le a szériát, ám Durant - azok után, hogy sokan azzal is meggyanúsították, nem is olyan komoly az a sérülés és fejben talán már máshol jár - visszatért az ötödik mérkőzésre, megmutatta, hogy kész meghalni a csapatért, hogy aztán 12 perc kosárlabdázás után elpattanjon az Achilles-ina és elszálljon vele a komplett 2019/2020-as idénye (ezzel együtt pedig egy maxos szerződés lehetősége is, de ez már más lapra tartozik).


Persze nem a Warriors lenne a Warriors, ha egy ilyen csapásra ne tudnának pozitívan reagálni, Steph Curry és Klay Thompson közreműködésével pedig sikerült is kiharcolniuk a hatodik mérkőzést: életben tartották bajnoki reményeiket és még egyszer, utoljára elvihettek egy bajnoki döntő találkozót az Oracle Arénába - a következő idényt ugyanis már egy vadonatúj csarnokban és San Fransiscóban kezdi el a csapat. S ami elképzelhetetlennek tűnt korábban, valósággá változott: a Golden State minden egyes hazai mérkőzését elveszítette a Toronto elleni párharcban. Magyarán, ha az egész szezont vesszük figyelembe, a Raptors kisöpörte a Warriorst Oaklandben. S ha ehhez hozzácsapjuk a tényt, hogy a döntő utolsó mérkőzésén Klay Thompson térdszalagja is elszakadt, akkor már-már meg is sajnáljuk az elmúlt években divatcsapattá váló Harcosokat.

Arra pedig igen jó esély mutatkozik, hogy ezt a csapatot ebben a formájában idén láttuk utoljára, hiszen Durant, Thompson és Draymond Green szerződése is kifut, az epizódszerepet kapó Demarcus Cousinséról nem is beszélve. A Warriorsnak nem sikerült úgy búcsúznia Oakland városától, ahogy azt szerették volna, ám botorság lenne a helyieknek elfeledniük azokat a fantasztikus sikereket, amelyekkel megajándékozták őket. A döntőbeharangozóban feltett kérdésünkre viszont úgy tűnik megkaptuk a választ: Kawhi Leonardnak a Miami Heat után újabb korszakos nagy csapat dominanciáját szakította meg.

https://amerikaisportok.blogstar.hu/./pages/amerikaisportok/contents/blog/74608/pics/lead_800x600.jpg
Golden State Warriors,NBA,rájátszás,Toronto Raptors
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?