Blogolj!

Lerasszistázta az NFL-t az Oakland Raiders hisztis sztárja

Dorogi László

Antonio Brown kétségtelenül az NFL egyik legjobb elkapója, a viselkedése azonban hagy némi kívánnivalót maga után. A Pittsburgh egykori, az Oakland jelenlegi klasszisa most a sisakja miatt áll hadban a ligával, de ezt a csatát most nem igazán nyerheti meg.

Fotó: sportsnet.ca

Antonio Brown nem egyszerű figura, ezt mindenki tudja, aki az elmúlt években követte az NFL történéseit. Az is köztudott ugyanakkor, hogy fantasztikus képességű játékos és ha csak a futballra koncentrálna, akkor nemcsak mindenkori csapata, de az egész liga legjobbja lehetne.

Lehetne, csakhogy ezen a nyáron nem igazán koncentrál a játékra - pedig új csapatba kellene beilleszkednie az előszezon alatt -, ettől sokkal pitiánerebb dolgok foglalkoztatják. Például az, hogy milyen sisakban futballozzon. Ahhoz persze előbb fel kell épülnie abból az idióta sérülésből, amit a saját marhasága miatt szedett össze: konkrétan annyira lefagyasztotta a lábait egy hidegterápiás gépben, hogy hatalmas hólyagok nőttek a talpára. Mint kiderült, nem a megfelelő lábbeliben lépett be a gépbe, ezért történt meg a baj...

Az oaklandi elkapót azonban ez most egyáltalán nem foglalkoztatja, ugyanis komoly, egyszemélyes háborút indított a liga ellen.

Az NFL és a játékosok szakszervezete 2015 óta független szakértők bevonásával vizsgálja meg a piacra dobott amerikai focis sisakokat, mert nem lehet csak úgy bármiben fejjel rohanni a falnak az NFL-ben és egyébként az egyetemi ligában sem. A fejsérüléseket, és azok esetleges szövődményeit egyébként is egyre inkább kiemelt témaként kezelik az amerikai futball világában, számos tanulmány készült az elmúlt évtizedben arról, hogy mekkora veszélyt jelentenek egy NFL-es pályafutás során kapott fejet ért ütések.

Szóval a felügyelő szervek három kategóriába sorolják be fejvédőket, vannak azok, amelyek viselését támogatja a liga, vannak azok, amelyek viselését eltűri, és olyanok is vannak, amelyeket már betiltottak. Nos, nem fogják kitalálni, de Antonio Brown éppen egy olyan sisakban játszik, amilyenben nem lehetne, ugyanis ez a vizsgálatok szerint nem nyújt megfelelő védelmet az agyrázkódások és egyéb fejsérülések ellen. Az elmúlt években több régi motorosnak, többek között az NFL hatszoros bajnokának, a New England Patriots irányítójának, Tom Brady-nek is meg kellett válnia korábbi fejvédőjétől, mert az már nem felelt meg az előírásoknak, ám Brown annyira ragaszkodik a jelenlegi sisakjához, hogy még Pittsburgh-ből is azt küldte el új csapatához nyári elcserélését követően. Szóval AB nem csak egy adott típusú sisakhoz ragaszkodik, hanem konkrétan ahhoz az egyhez, amibe hosszú évek óta játszik.

Brown másfél hete járt meghallgatáson a ligánál, ami nem alakult éppen a szája íze szerint, ugyanis ezután még azt is belengette, hogy ha nem hajlandóak elfogadni azt, hogy a régi fejvédőjében futballozik, akkor inkább nem is futballozik sehogy és visszavonul. Az elkapó egy Schutt Air Advantage típusú sisakban játszott eddig, ennek a gyártását a 2010-es évek végén fejezte be a Schutt cég, ez a típusú sisak az NFL-nél még a tiltólistán sem szerepel, mert ahhoz, hogy a listára kerüljön egy fejvédő, az amerikai sporteszközök sztenderdjét megállapító hivatal rostáján át kell mennie.

Az NFL egyébként arról tájékoztatta Brown ügynökét, hogy ha talál egy olyan sisakot, amit az elmúlt tíz éven belül gyártottak, akkor játszhat benne, s a hírek szerint az elkapó talált is egy 2014-es és egy 2011-es gyártmányú fejvédőt, de ezek nem mentek át az említett teszten. Brownék szerint egyébként a liga nekik semmit sem mondott arról, hogy a teszten is át kell mennie az új sisaknak, elég, ha csak egy újabb fejlesztésű sisakot használ.

Erre AB finoman odaszúrt a liga előítéleteinek egy Twitter-bejegyzésben, szóval vélhetően még nincs vége ennek a történetnek.

Ha Brown nem hajlandó új sisak után nézni, súlyos millióktól eshet el, hiszen ahány alkalommal a régi fejvédőjében jelenik meg az edzésen, vagy mérkőzéseken, annyiszor bukja el a heti fizetését, ugyanis így szerződésszegést követ el. Szóval akár 30 millió dollárt is elbukhat. Az meg nem kevés egy ilyen babonáért.

Címkék: NFL, Oakland Raiders
https://amerikaisportok.blogstar.hu/./pages/amerikaisportok/contents/blog/82591/pics/lead_800x600.jpg
NFL,Oakland Raiders
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?