Blogolj!

29 évesen visszavonul a Colts 1/1-es irányítója

Dorogi László

Andrew Luck némileg váratlanul, az előszezon közepén jelentette be, hogy nem folytatja pályafutását. Az indianapolisi szurkolók kifütyülték.

Ettől nagyobb bejelentést aligha fog tenni bárki is az NFL alapszakaszának kezdete előtt, mint amilyet Andrew Luck tett magyar idő szerint vasárnap hajnalban: az Inianapolis Colts 2012-ben draftolt irányítója úgy döntött, folyamatos sérülései miatt felhagy a profi futballal.

Luck döntése sokakat megdöbbentett, ráadásul a Colts éppen előszezon mérkőzést játszott a bejelentés ideje alatt, hirtelen felindulásból pedig ki is fütyülték csalódottságukban a korábbi 1/1-es választottat. Erre persze az lehet a magyarázat, hogy az Indianapolist sokan titkos Super Bowl-favoritnak tartották Luck-kal, most viszont kérdéses, hogy Jacoby Brisett csere QB-val mire mennek a szezonban.

A 29 éves játékos visszavonulásának persze azért akadt előjele, Luck az elmúlt másfél évben rengeteg komoly sérüléssel küzdött, ez előző két szezonban gyakorlatilag alig tudott pályára lépni a Colts színeiben. A rendkívül tehetségesnek tartott és Peyton Manning utódának kikiáltott irányító a sérülések miatt nem tudta befutni azt a pályafutást, amit jósoltak neki, pedig 2018-ban az Év visszatérője díjat is megkapta.

Az immáron egykori Colts-játékos úgy nyilatkozott, élete legnehezebb döntését hozta meg, de úgy gondolja, ez most a helyes döntés.

"Az elmúlt négy évben bekerültem egy olyan spirálba, ami sérülésekből, fájdalomból és folyamatos rehabilitációból állt. Úgy éreztem, ebbe a spirálba ragadtam, és csak úgy tudok kiszabadulni belőle, ha abbahagyom a focit. Nem tudtam azt az életet élni az elmúlt években, amit szerettem volna. Ez elvette a játék élvezetét is tőlem. 2016 után, amikor fájdalommal játszottam és nem tudtam rendszeresen edzeni, megfogadtam magamnak, hogy nem megyek végig újra ezen az úton. Imádom a Coltsot, imádom a csapattársaimat, az embereket, akik az épületben dolgoznak, a szurkolókat és a focit is. A csapat tagjaként tudva, hogy hogyan érzem magam, nem tudom beleadni a szívemet és a lelkemet, amivel nem csak magammal, de az egész csapattal kiszúrnék"

- mondta Luck, aki reagált arra is, hogy az indianapolisi szurkolók kifütyülték.

Fotó: Washington Post

"Hazudnék, ha azt mondanám, nem hallottam a reakciójukat. Őszinte leszek, nagyon fájt."

Luck annak idején nagy csatát vívott Robert Griffinnel a 2012-es játékosbörzén az 1/1-es választási pozícióért, de előtte az egyetemi ligában is csatáztak a legjobb egyetemi játékosnak járó Heisman-trófeáért. A jelenleg a Baltimore Ravens csereirányítójaként dolgozó Griffin - több más NFL-játékoshoz hasonlóan - megható üzenettel búcsúzott Lucktól.

"Sok szeretet küldök a texasi testvéremnek. Emlékszem, milyen volt, amikor ketten versengtünk a Heisman-trófeáért, és milyen jókat röhögtünk azon, hogy majdnem csapattársak lettünk a Stanfordon. Remélem, a döntéseddel békére lelsz. Tisztellek".

A liga egyik legjobb passz elleni védekezője, Richard Sherman is megszólalt Luck visszavonulásával kapcsolatban.

"Ez egy nagyon kemény sportág, és a legtöbb embernek fogalma sincs, minek tesszük ki a testünket egy szezon során. Nem együttérzést várunk el, mert erre szerződtünk, de szégyenletes, hogy a szurkolók fújolnak egy olyan embert, aki olyan keményen harcolt a városukért."

Andrew Luck NFL-es pályafutása során 171 touchdown passzt osztott ki, 23671 yardot passzolt és négyszer szavazták be a Pro Bowlba.

https://amerikaisportok.blogstar.hu/./pages/amerikaisportok/contents/blog/82797/pics/lead_800x600.jpg
Indianapolis Colts,NFL
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?