Blogolj!

Új szelek fújnak Chicagóban

Dorogi László

A Blackhawsk legutóbbi négy mérkőzésén 21 gólt rámolt be az ellenfelek kapujába az NHL-ben és egyre inkább kelti jó csapat benyomását. Pedig nagyon nem így indult ez a szezon.

Fotó: Second City Hockey

Chicagóban senkinek sem kell túlságosan sokáig kutatnia, hogy megtalálja és felelevenítse a Michigan-tó parti település hokicsapatának, a Blackhawks történetének legsikeresebb időszakát. A Szeles város büszkesége négy és fél évvel ezelőtt még bajnoki címet ünnepelhetett a Tampa Bay Lightning ellen megnyert Stanley-kupa döntőben, de egyébként is elmondható, hogy uralták a 2010-es évek NHL-ét: 2009 és 2017 között háromszor nyerték meg a bajnokságot, a rájátszásba pedig mindig bejutottak. Az elmúlt két szezonban azonban alaposan visszaesett a szebb napokat megélt gárda, olyannyira, hogy még a playoff gondolatával sem igen tudtak játszadozni a Blackhawks-szurkolók, a dinasztiát pedig eme blog sorain én is elhamvasztottam.

A Blackhawks-dinasztia hanyatlása

A Chicago Blackhawks kilenc szezont követően marad le ismét az NHL rájátszásáról, de miben bizakodhatnak a jövőt illetően? A Chicago Blackhawks hosszú-hosszú évekig csak az NHL csapatainak hátsóját nézte. Sokáig annak ellenére sem tudtak beleszólni a rájátszásért folytatott harcba, hogy Original 6 csapatként a kezdetek óta a liga tagjai, de a 2010-es évek előtt aztán valami megváltozott.

Az új idényt is rendkívül rosszul kezdte a Chicago és úgy tűnt, hogy most is csak a bosszankodás marad a helyi sportkedvelőknek - különösen, ha hozzátesszük, a többi major ligás csapatuk sem most éli fénykorát, a Bears, a Bulls és a Cubs sem most futja, vagy futotta legjobb szezonját saját bajnokságában -, ám Jonathan Toewsék most mintha mégis elkezdtek volna előszedni valamit a régiből.

Másfél héttel ezelőtt készítettem egy aktuális erősorrendet, összegezve ezzel a liga első hónapjának történéseit, de a Blackhawks akkor még nem igazán pályázott semmilyen jó esélyekkel arra, hogy a potenciális rájátszás-résztvevők közé soroljam. A november viszont szenzációsan sikerült eddig a chicagóiaknak, akik a hónapban lejátszott kilenc mérkőzésükön 14 pontot szorgoskodtak össze, legutóbbi négy mérkőzésüket pedig megnyerték.

NHL: nem lassítanak a tavalyi döntő résztvevői az új szezonban

Szinte hihetetlen, hogy repül az idő: alighogy elkezdődött az NHL 2019/2020-as szezonja, máris lecsordogált belőle egy hónap. A végkifejletet illetően messzemenő következtetéseket azért még nem lehet levonni - emlékezzünk csak vissza arra, hogy a St. Louis Blues bajnoki címe előtt januárban még a liga utolsó helyén kullogott -, mindenesetre egy szezoneleji erősorrend már most felállítható.

Na, de még hogy! Ezen a négy találkozón 21 gólt rámolt be a Blackhawks támadóegysége az ellenfelek kapujába, a legutóbbi két találkozón pedig előbb a Nahsville-t, majd a Buffalót porolták el nagyon. A csapat húzóembere nem meglepő módon Patrick Kane, aki Jonathan Toews-zel karöltve még tagja volt a bajnok csapatnak is, de ne hallgassuk el a 16 pontos Alex DeBrincat, vagy a szintén remeklő Dylan Strome és Brandon Saad teljesítményét sem.

A Blackhawks feltámadásában persze nagy szerepet játszik a gárda kapus-tandemje is: Robin Lehner 93, Corey Crawford pedig 91 százalékos hatékonyság fölötti mutatóval hárítja a kapujára zúduló lövéseket.

A jó statisztikák mellett pedig azt is nagyon fontos kiemelni, hogy a Chicago kifejezetten közönségszórakoztató hokival rukkol, rukkolt elő az elmúlt hetekben, a szebbnél szebb gólokkal pedig nem csak saját közönségük szeretetét lobbantják ismét lángra, de a szakértőknek is jeleznek, talán itt az ideje ismét rájátszás-csapatként számolni velük.

https://amerikaisportok.blogstar.hu/./pages/amerikaisportok/contents/blog/86182/pics/lead_800x600.jpg
Chicago Blackhawks,NHL
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?