Blogolj!

Nem hozta meg az áttörést az 50 millió dolláros szerződés

Dorogi László

Mike Babcockot 2015-ben nyolc évre szóló, 50 millió dolláros szerződéssel kínálta meg a Toronto Maple Leafs. A cél egyértelműnek tűnt, a Detroittal bajnoki címet nyerő vezetőedzőnek véget kell vetnie az 1967 óta húzódó torontói Stanley-kupa aszálynak.

Fotó: Fox News

A Toronto Maple Leafs minden kétséget kizáróan az észak-amerikai hokiliga legpatinásabb franchise-a. Ott voltak az NHL hat alapító együttese között, nekik van a legnagyobb szurkolótáboruk Kanadában, s a klub annak ellenére generál bevételt évről évre, hogy az 1967-es szezon óta semmit sem nyert. Ekkor hódították el utoljára a Juharlevelesek a Stanley-kupát, s bizony a kanadai hokibolondok már nagyon ki vannak éhezve egy újabb sikerre.

Mike Babcock úgy vette át 2015-ben a Toronto irányítását, hogy a gárda az azt megelőző tíz évben csupán egyszer jutott be a rájátszásba, akkor is kipottyant az első körben a Boston ellen - a Maple Leafs szurkolóknak egyébként is előbukkanhat a PTSD-je a Bruins hallatán, legutóbbi három rájátszás-párharcukat ugyanis egyaránt 4-3-ra nyerték a Bocsok. A Detroit Red Wings csapatával 2008-ban bajnoki címet nyerő Babcock torontói pályafutása nem indult fényesen, első idénye végén ismét lemaradt a Leafs a rájátszásról, egy évvel később viszont már szintet tudott lépni a csapat.

A kanadai gárda 40 győzelemmel, 27 rendes játékidőben elszenvedett vereséggel és 15 hosszabbításos/szétlövéses vereséggel bejutott a playoffba, ebben pedig hatalmas szerepet játszottak a csapathoz érkező fiatalok. Auston Matthews például pályafutása első NHL-es mérkőzésén azonnal mesternégyest szerzett, de Mitch Marner, William Nylander vagy a kapus Fredrik Andersen is nagyot lendített a gárda szekerén. A rájátszásban azonban az első kör jelentette a végállomást, a Washington Capitals 4-2-es összesítéssel búcsúztatta a kanadaiakat.

Egy évvel később már 49 győzelmet aratott a Maple Leafs az alapszakaszban, 105 pontot zsebelt be, amivel franchise-rekordot döntött - korábban sosem sikerült ennyi egységet összegereblyéznie az alakulatnak patinás történelmük során. A playoffban aztán érkezett a mumus Boston Bruins és rögtön kizavarta őket a rájátszásból. Babcock negyedik évében ismét 100 pont fölé jutott a Maple Leafs az alapszakaszban, de a csapatra nem igaz a mondás, hogy kétszer egy folyóba nem lép senki újra. Jött a rájátszás első köre, a Boston Bruins és a 4-3-as kiesés.

Mindeközben a vezetőség Matthewst, Marnert és Nylandert is megkínálta egy busás, hosszútávú szerződéssel, ráadásul olyan kiegészítő emberekkel vették körbe csodatriójukat, akiknek a jelenléte garantálhat egy sikeresebb playoff-menetelést. Hogy ez tényleg így lesz-e, az a jövő zenéje, az viszont biztos, hogy ha lesz is menetelés a rájátszásban, azt nem Mike Babcock fogja vezényelni.

A Maple Leafs vezetősége a Vegas Golden Knighst ellen elszenvedett 4-2-es vereség és a 9-10-4-es idénykezdet után döntött úgy, hogy menesztik a rutinos trénert, az új seprű pedig első nekifutásra jól is sepert. A Babcock helyét megöröklő Sheldon Keefe az első találkozóján rögtön sikerre vezette a Torontót, no, persze fél nap alatt aligha tehet csodát szakmailag bárki is. Mentálisan viszont nagyon is felrázhatja a játékosokat és pontosan ezt tette meg Keefe is. Példának okáért, a Coloradótól elcsábított Tyson Barrie és az újonc Pierre Engvall is első találatát szerezte meg az idényben az Arizona ellen, a Maple Leafs pedig zsinórban hat vesztes meccs után tudott ismét nyerni.

Az összeesküvés-elméletek és statisztikák kedvelőinek pedig csak álljon itt annyi: néhány évvel ezelőtt a Pittsburgh Penguins a szezon közben nevezte ki Mike Sullivan vezetőedzőt, aki annyira összerántotta a tehetséges kerettel rendelkező, de szétzilált keretet, hogy az idény végén bajnokok lettek a Pingvinek.

https://amerikaisportok.blogstar.hu/./pages/amerikaisportok/contents/blog/86417/pics/lead_800x600.jpg
NHL,Toronto Maple Leafs
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?