Blogolj!

A bajnoki címhez vezető út arany-lilával van kikövezve

Dorogi László

Töredelmesen bevallom, egy kanyi vasat sem tettem volna a Los Angeles Lakersre az NBA-szezon kezdete előtt. Arra meg aztán pláne nem, hogy november végén vezetni fogják a ligát. Mostanra viszont meg kell követnem magam, valami összeállt Frank Vogel kezei alatt.

Fotó: Silver Screen and Roll

Sokat veszített régi fényéből a Los Angeles Lakers az elmúlt években. Kobe Bryant utolsó szezonjai ellentmondásos árnyékot vetettek a Staples Centerre. A Fekete Mamba minden kétséget kizáróan a liga történetének öt legjobb játékosa közé sorolandó, azonban nem sikerült szépen befejeznie pályafutását. Soha le nem járónak tűnő szerződése rengeteg pénzt emésztett fel a Lakers fizetési sapkájából, miközben a köré eszkábált csapatot nagyjából ugyanannyi zsetonból kellett volna hatékonnyá tennie a vezetésnek. Ez a küldetés nem meglepő módon kudarcba fulladt, Bryant megöregedett, a labdát csak örökölni lehetett tőle. Így aztán előbb a rájátszás-részvételek, majd a szimpla győzelmek maradoztak el és szépen lassan gyenge középcsapattá silányult Los Angeles büszkesége.

A Lakers odáig süllyedt, hogy az előző hat idényében egyaránt lemaradt a playoffról és az ötven százalékos mérleget sem sikerült megütniük. A vezetésnek lépnie kellett.

Hollywoodi fordulattal Los Angelesbe csábították az NBA jelenlegi legnagyobb sztárját, hogy aztán tehetséges fiatalokkal megtámogatva visszavezesse a Lakerst az élvonalba. A projekt megbukott, s hiába prédikálta fennhangon LeBron James, hogy képes lesz türelmesen várni az átütő sikerre, már az első Los Angelesben eltöltött idénye közben kritizált élesen a rossz eredmények miatt. A tűrhető szezonrajt után minden elromlott, ami csak elromolhat, James megsérült, a csapat ismét lemaradt a playoffról.

Fotó: The West Australian

Idén nyáron jött az újra-újratervezés. A Lakers komoly értékeket dobott el magától azért, hogy átköltöztesse New Orleansból a liga legtehetségesebbnek tartott centerét az Angyalok városába. Anthony Davis jött, Lonzo Ball, Brandon Ingram, Josh Hart ment. A 2018/2019-es kezdőből csupán Kyle Kuzma maradt meg hírmondónak LeBron mellett és a Davis-szel kiegészült Kuzma-James páros úgy léphetett be a Lakers öltözőjébe, mint az elhíresült Travolta-mém: gyakorlatilag nem találtak ott senkit.

via GIPHY

A vezérkar Luke Walton vezetőedzőnek is irány mutatott, méghozzá a kifelé vezetőt a városból. Helyére az Indiana történetének legtöbb győzelmét szerző, legutóbb Orlandóban tevékenykedő Frank Vogelt ültették. "Segédedzőnek" mindenesetre betolták mögé Jason Kiddet, s a rossz nyelvek szerint sokáig a belharc veszélye is fennállt Kidd vezetőedzői ambíciói miatt, ám ezek a hangok mostanra elcsendesültek.

Egyszer valaki azt mondta nekem, az NBA-ben csak egy igaz Los Angeles-i gárda van, aki meg a Clippersnek szurkol, az egy barom. S bár ezzel az állítással azért lehet vitatkozni, hiszen a városi riválisnak is díszes társaságot sikerült verbuválnia az idei szezonra, az aranysárga-lilák - furcsán hangzik -, felnőttek a Clippershez. Nagyon úgy fest, hogy a kaliforniai Golden State-uralom után a kaliforniai Los Angeles-királyság korszaka köszönt be az észak-amerikai kosárlabdaligában.

A Lakers jókora hendikeppel indult a versenyfutásban, ugyanis fel kellett tölteniük a csontig kiürített rosterüket. Ehhez olyan játékosokat kellett találniuk, akik kevés pénzért is szívesen magukra öltik az aranysárga-lilát és hajlandóak epizódszerepet játszani a dübörgő James-Davis show szüneteiben. És persze tegyék mindezt úgy, hogy az ne menjen a sikeresség rovására. Így aztán érkeztek a veterán, sokat látott harcosok, akik már nem a pénzért csinálják azt, amit csinálnak. Jött a korábban nemcsak a Lakersből, de a városból is elüldözött Dwight Howard, az ősi rivális Boston Celtics egykori "nagy hármasának" negyedik tagja, Rajon Rondo, vagy a Looney Tunes animációs-sorozat vadászára kinézetben és nevében is hajazó Jared Dudley. Danny Green személyében a regnáló bajnok triplavetőjét sikerült Los Angelesbe csábítaniuk és mégsem hitte senki el, hogy ebből a társaságból jó csapatot lehet kovácsolni.

Frank Vogel viszont megmutatta, hogy lehet. A James-Davis duó seperc alatt kedvező kémiai reakcióba lépett egymással, a kiegészítő emberek pedig nagyon is felnőttek a feladathoz. November végéhez közeledve a Lakers 13-2-es mérleggel vezeti a Nyugati konferenciát, a két vereség pedig teljesen védhető: a nyitó napon a Clippers lépte le őket, nem sokkal később pedig a címvédő Toronto piszkált oda nekik. A gárda a torontói bukta óta hatos győzelmi szériában van, a csapat védekezése a liga elitjébe tartozik, a győzelmek pedig csak jönnek és jönnek és jönnek.

Az igazságnak persze mindig két arca van: a Lakers eddig legyűrt ellenfeleinek összmérlege bőven elmarad az 50 százaléktól (.433-as a győzelmi mutatója szegény legyőzötteknek), az persze már nem a Los Angeles-i srácok hibája, hogy ezt a sorsolást dobta nekik a gép. A gárda most nagyon jól néz ki, ám sok szakértő figyelmeztet: ha beüt a krach és egy-két kulcsjátékos kiesik a gépezetből, akkor jöhet a törvényszerű visszaesés. Frank Vogelnek azonban egyelőre jár az elismerő vállveregetés. A szezon negyedéhez közeledve most már egyértelműen kijelenthető, ami két hónappal ezelőtt még egyáltalán nem volt evidens: a Los Angeles Lakers a bajnoki cím egyik legnagyobb esélyese.

https://amerikaisportok.blogstar.hu/./pages/amerikaisportok/contents/blog/86463/pics/lead_800x600.jpg
Los Angeles Lakers,NBA
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?