Blogolj!

Egy húszéves szlovén zseni tartja ámulatban Amerikát

Dorogi László

Luka Doncsicsot sokan féltették az NBA-től, de az Európában igen gyorsan sztárrá avanzsáló szlovén tini gyorsan bizonyított a kétkedőknek. Első amerikai idényében megválasztották az Év újoncának, idén pedig már az MVP-címért is harcban áll.

Fotó: USA Today

Nagyjából másfél évvel ezelőtt ugyanezen a blogon írtam egy szlovén csodagyerekről, aki ott toporog az NBA kapujában. Luka Doncsics akkorra már Európa-bajnoknak és Euroliga-győztesnek mondhatta magát, sőt, a Real Madrid színeiben minden idők legfiatalabb Euroliga MVP-jének választották meg. Mindezt 19 évesen.

Mire megy az NBA-ben a szlovén csodagyerek?

Luka Doncsics sorsa különösen korán megpecsételődött. A családi legendárium szerint a kis Luka hét hónaposan fogott először kosárlabdát a kezébe, egy éves korára pedig már saját mini kosárlabdájával dobálgatott mini palánkjára, amit szülei állítottak fel neki gyerekszobájában. Aligha okozott ez meglepetést egy olyan családban, ahol Szasa, az édesapa korábban kosárlabdázóként kereste a kenyerét, majd kosárlabdaedzői karrierbe fogott.

Az európai klasszispalántát nem a draft első helyén vitték el, a Dallas Mavericks nem titkoltan a pályafutása végéhez közeledő Dirk Nowitzki helyettesét látta meg benne. A játékosbörze harmadik választásával került a texasi gárdához, az érte kapott draftcetlivel szerezte meg később az Atlanta Hawks Trae Youngot, így utólag azért elmondható, hogy ők sem jártak rosszul.

A szlovént több szakértő féltette az NBA fizikalitásától és az európai kosárlabdától elütő tempójától, de Doncsics nagyon gyorsan felvette a ritmust. Első NBA-s hónapjának végén máris elkezdte beírni magát a Mavericks históriáskönyvébe, amikor egy Minnesota elleni siker alkalmával 26 ponttal vette ki a részét a győzelemből, ezzel a franchise történetének minden idők legfiatalabb játékosa lett, aki elérte a ligában a 20 pontot.

Néhány nappal később a San Antonio ellen már 31 pontot hintett, és egyre többen kezdtek hinni abban, hogy ő lehet a csapat vezére a következő években. Novemberben már a hónap legjobb újoncának választották meg a nyugati konferenciában, később az All-Star gálára is beválasztották. Januárban újabb hónap újonca cím, egyre nagyobb ismertség, Doncsics teljes mértékben betoppant Amerikába.

Február végén már negyedik tripla-duplás meccsét teljesítette (egy játékos akkor ér el tripla-duplát, ha legalább két számjegyű statisztikát ér el a dobott pontok, a kiosztott gólpasszok, a megszerzett lepattanók vagy a kiosztott blokkok közül háromból), és ő lett a liga történetének ötödik játékosa, aki legalább 20 pontot, öt lepattanót és öt gólpasszt átlagolt újonc évében. Erre korábban olyan legendák voltak képesek, mind Oscar Robertson, Michael Jordan vagy LeBron James.

Ezek után aligha lehetett kérdés, hogy megkapja-e az Év újonca elismerést, amit Pau Gasol után második európai játékosként zsebelt be.

Az idei szezont már egyértelműen a Mavericks vezéreként kezdte el és az NBA első hónapja után kijelenthető, hogy az egyik esélyese az idei alapszakasz-MVP címnek. Doncsics teljesítménye félelmetes, egymás után döntögeti a rekordokat. És még nincs 21 éves.

A héten zsinórban negyedik mérkőzésén ért el legalább 30 pontot és 10 gólpasszt, ez az 1983/1984-s idény óta csak James Hardennek, Russell Westbrooknak és Michael Jordannek sikerült, ráadásul Doncsics a második játékos LeBron James után, aki már a huszonegyedik születésnapja előtt összehozott egy negyven pontos tíz gólpasszos meccset a ligában.

A Dallas szárnyal a szlovén irányításával, akinek sok terhet vesznek le a válláról a csapattársak, például Kristaps Porzingis is. A lett magasemberrel gyorsan megtalálták az összhangot, az európai páros pedig egyelőre az NBA egyik legjobb duója. A Mavericks száz támadásra vetítve több pontot szerez, mint a tavalyi Golden State Warriors, ez pedig önmagában is beszédes.

Az NBA-ben minden évben kiosztják a szezon végén az Év legtöbbet fejlődő játékosa címet, amire szintén jó eséllyel pályázhat a Dallas sztárja, szombat hajnalban pedig ismét félelmetes játékkal rukkolt elő. A Phoenix Suns elleni sikerből 42 pontos karriercsúccsal, kilenc lepattanóval és tizenegy gólpasszal vette ki a részét. A csapat jelenleg negyedik a nyugati konferenciában, a következő mérkőzésen pedig a Los Angeles Lakers-szel találkoznak. Doncsics és LeBron James idén már vívott egy szenzációs csatát, ne legyen kétségünk, ez is az lesz.

Címkék: Dallas Mavericks, NBA
https://amerikaisportok.blogstar.hu/./pages/amerikaisportok/contents/blog/86805/pics/lead_800x600.jpg
Dallas Mavericks,NBA
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?