Blogolj!

Louisianai játékos lett az egyetemi bajnokság legjobb amerikai futballistája

Dorogi László

Végéhez közeledik az egyetemi amerikai foci idény az Egyesült Államokban, ezt mi sem jelzi jobban, mint hogy magyar idő szerint vasárnap hajnalban átadták Heisman-trófeát.

Fotó: The Independent

Ezt az NCAA legtehetségesebbnek, legjobbnak tartott játékosa kapja meg évről évre, korábban olyan, ma már az NFL-ben villogó sztárok hódították el, mint a Baltimore Ravens irányítója, Lamar Jackson, az idényt sérülés miatt kiülő, de korábban Super Bowlt játszó Cam Newton, vagy éppen a Tennessee csapatánál remek idényt játszó Derrick Henry.

Az egyetemi futball legnagyobb egyéni elismerésének számító Heisman-trófeát 1935-ben adták át először, bár akkor még DAC-trófea néven, csupán egy évvel később vette fel John Heisman nevét. Heisman a New York-i Downtown Athletic Club (innen a DAC rövidítés) igazgatója és az amerikai futball egyik úttörője volt, halála után pedig munkássága előtt tisztelegve adták nevét a díjhoz.

Az elismerést idén a Louisiana State University irányítója, Joe Burrow kapta, ő mindösszesen a második LSU játékos, akinek sikerült bezsebelnie ezt az elismerést. Az mindenesetre semmiképpen sem meglepetés, hogy neki ítélték oda a Heismen-trófeát, hiszen Burrow dobta a legtöbb TD-passzt (szám szerint 48-at) az egyetemi szezonban és 77.9 százalékos hatékonysággal osztogatta a labdákat.

Burrow sikeréhez kétség sem férhetett, a trófea alapítása óta neki ítélték oda az elismerést a legnagyobb szavazati aránnyal, az LSU irányítója - aki jó eséllyel pályázik a 2020-as NFL draft 1/1-es pozíciójára -, a voksok 93.8 százalékát gyűjtötte be.

Az LSU-nak csapatszinten is jól megy, a Tigers becenévre hallgató együttes első kiemeltként ott lesz az egyetemi amerikai futball-bajnokság elődöntőjében, ahol a negyedik kiemelt Oklahomával küzd meg a döntőbe jutásért december 28-án. Joe Burrow egyébként a Heisman-trófea történetének 17. irányító díjazottja 2000 óta, és zsinórban a harmadik QB, akinek odaítélték a díjat: tavaly az Arizona Cardinals 1/1-es választottja, Kyler Murray, egy évvel korábban a Cleveland Browns QB-ja, Baker Mayfield kapta meg.

Címkék: NFL
https://amerikaisportok.blogstar.hu/./pages/amerikaisportok/contents/blog/87485/pics/lead_800x600.jpg
NFL
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?