Blogolj!

Elhunyt David Stern, aki a világtérképre rajzolta az NBA-t

Dorogi László

David Stern harminc évig vezette az észak-amerikai profi kosárlabdaligát, regnálása alatt hét új csapat került az NBA-be, elindult a női és az utánpótlás bajnokság, a televíziós bevételeket pedig megsokszorozta. Az NBA-ből nemzetközi brandet alkotott, amely ma már a második legnépszerűbb major liga az Egyesült Államokban.

Fotó: Times of Israel

Mérhetetlen veszteség érte az NBA-t, 77 éves korában agyvérzés következtében meghalt David Stern, a liga korábbi komisszáriusa. Stern harminc évig irányította az észak-amerikai kosárlabdaligát, ha ő nincs, az NBA sem tartana ma ott, ahol tart.

"Huszonkét éven keresztül figyeltem, hogyan dolgozik David. Kiváló mentor és nagyon jó barát volt. Megszámlálhatatlan órát töltöttünk együtt az irodában, a csarnokokban vagy éppen a repülőgépeken két kosárlabda meccs között. Mint minden NBA-legenda, David is különleges tehetséggel rendelkezett, de mindig hitt a kemény munkában és nagyon odafigyelt a részletekre"

- írta Adam Silver, Stern utódja.

Fotó: Bleacher Report

David Joel Stern 1942. szeptember 22-én született New Yorkban, főiskolai diplomáját a Rutgers egyetemen szerezte meg, majd a Columbián diplomázott jogból. Nem sokkal később az NBA jogi részlegén kapott munkát.

1984-ben ült az NBA komisszáriusi székébe és egészen 2014-ig töltötte be a pozíciót. A liga neki köszönheti, hogy globális márkanévvé változott, és azt, hogy áttörte az Egyesült Államok határait, a legnagyobb sztárokat pedig Európában, Ázsiában vagy éppen Afrikában is megismerhették a szurkolók.

"Amikor David 1984-ben átvette az NBA-t, a liga válaszút előtt állt, de a következő harminc évben letette egy modern kosárlabdaliga alapjait. Úttörő szerepet vállalt abban, hogy a média, a sajtó és az üzleti világ is komolyan vegye az NBA-t, de a digitális eszközök bevezetésével és a társadalmi szerepvállalással emberek millióihoz juttatta el a legmagasabb szintű kosárlabdát. Davidnek köszönhetően az NBA egy valódi világmárka lett, így nem kérdés, hogy ő a világ valaha volt legnagyobb sport komisszáriusa, mindemellett generációjának egyik legbefolyásosabb üzleti vezetője"

- fogalmazott Adam Silver.

David Stern nevéhez számtalan korszakos újítás fűződik, az üzleti sikerek mellett komoly sportszakmai előrelépések is történtek három évtizedes regnálása alatt. 1984 és 2014 között hét új csapattal bővült az NBA és hat franchise költözött új városba, elévülhetetlen érdemeket szerzett abban, hogy 1997-ben elindult a női NBA, később pedig a vezetésével jött létre az NBA utánpótlás bajnoksága, a G League, de az 1992-ben olimpiai bajnoki címet szerző Dream Team is az általa irányított ligából bontakozott ki.

"David Stern nélkül az NBA nem tartana ma ott, ahol tart. Nehéz időszakon vezette át a ligát és olyan nemzetközi bajnokságot csinált belőle, amelyet korábban el sem tudtunk képzelni"

- mondta Michael Jordan, az NBA történetének egyik legnagyobb játékosa, aki történetesen éppen abban az évben, mutatkozott be a ligában, amikor Stern a komisszáriusi pozícióba került.

"Az elképzelései, a vezetői képességei tették lehetővé, hogy nemzetközi szinten is is sikereket érjen el. David imádta ezt a játékot. Én sem lennék most sehol, ha nincs a szakértelme"

- tette hozzá Jordan.

Fotó: ABC

David Stern egyik legnagyobb eredménye, hogy az 1970-es években a színes bőrű játékosok körében elharapódzó drogproblémákat felszámolta, kábítószer-ellenes programot vezetett be, de az ő nevéhez fűződik franchise-ok fizetési sapkájának és a dresszkódnak a bevezetése is. Irányítása alatt a liga televíziós közvetítésekből származó éves bevétele 10 millió dollárról 900 millió dollárra emelkedett.

Ebben az időszakban kezdett el nyitni a liga az európai piac felé, 1984 és 2014 között közel 150 mérkőzést játszottak le az NBA csapatai az Egyesült Államokon kívül, a liga mérkőzéseit pedig ma már több mint 200 országban, negyvennél is több nyelven közvetítik világszerte.

"Azért lehetek itt, mert emberek ezrei végezték kiválóan a munkájukat az évek során. Ti imádjátok ezt a sportágat, mi pedig mindent megteszünk azért, hogy ez mindig így maradjon"

- mondta Stern 2014-ben, amikor beválasztották a Hírességek Csarnokába.

Címkék: NBA
https://amerikaisportok.blogstar.hu/./pages/amerikaisportok/contents/blog/88333/pics/lead_800x600.jpg
NBA
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?