Blogolj!

NFL: a Kansasnek sikerült a csoda, a Seattlenek nem (videó)


A Kansas képes volt csodát tenni a Houston ellen, Green Bayben a Seattle viszont nem tudott fordítani az NFL vasárnapi főcsoport-elődöntőiben.

Kansas City Chiefs-Houston Texans 51-31

Rémálomszerűen kezdett a Kansas City a Houston ellen, az első húsz percben gyakorlatilag majdnem az egész mérkőzést elvesztették. Legalábbis úgy tűnt. A Texans első támadássorozatából egy elrontott váltás miatt Kenny Stills szerzett 54 yardos touchdownt, majd a speciális egység további két TD-akciót hozott össze. Először Colquitt puntját blokkolták és Lonnie Johnson vitte vissza a labdát touchdownra, majd Tyreek Hill a tíz yardoson belül hagyott el egy labdát punt után, amit megint hét pontra váltottak a houstoniak. Majd nem sokkal később már 0-24 állt az eredményjelzőn. És még csak a második negyed elején jártunk.

Ám ez volt a Chiefs szerencséje is. Mármint az, hogy még sok volt hátra. A varázslatos fordulópontot Mecole Hardman 58 yardos kirúgás utáni visszahordása hozta, ami után 3:24 alatt három touchdownt szerzett a Chiefs, és innen már bedarálták a Texanst. Eddig a rájátszás történetében soha egyetlen csapat sem tudott 0-21-ről fordítani. A Kansas City ezt most tíz perc alatt megcsinálta. A félidőben már 28-24-re a Kansasnél volt az előny.

Mi volt a csoda kulcsa? A Chiefs elkapói elkezdték tenni a dolgukat, azaz elkapták Mahomes passzait. Az első negyedben szinte egyikőjük sem volt képes erre. Persze ne menjünk el Bill O'Brien, a Texans vezetőedzőjének furcsa döntései mellett, mikor 30 yardon belül nem mentek neki 4. és 1-nek, majd mélyen saját térfelén egy 4. és 4 szituációnál megpróbál egy trükkös játékot, ami persze nem jött be és egy TD-t ajándékoztak a Chiefsnek. Amely nem mellékesen a kezdeti csőd után hét egymást követő támadássorozatban is touchdownt értek el.

Rekordok? Akadtak. Mahomes mindössze a második játékos, aki egy negyed alatt négy TD-t passzolt. 0-21-ről eddig hat csapat próbálkozhatott a feltámadással a rájátszásban, a Chiefs volt a hetedik és egyben az első, amelyek sikerült a fordítás. Természetesen az egy félidő alatt szerzett 52 pont ugyancsak playoff rekord.

Az AFC döntő párosítása tehát Kansas City Chiefs-Tennessee Titans. A Chiefs 2019 után 2020-ban is hazai pályán próbálhatja meg kiharcolni a Super Bowlt.

Green Bay Packers-Seattle Seahawks 28-23

Az NFC második elődöntője is elég érdekesen alakult. A Packers rögtön padlógázzal indított, első támadását egy touchdownal zárta, és az első félidőben végig Matt LaFleur együttesének akarata érvényesült. Nem véletlen, hogy a félidőben 21-3 állt az eredményjelzőn. Persze ehhez a komoly előnyhöz kellett egy kihagyott mezőnygól a Seahawkstól, de egy labdaeladást is megúszott a seattle-i együttes, mert nem volt tiszta bizonyíték arra, hogy a Packersé lett a labda a fumble után. 

Az első félidőben a Seahawks teljesen csődöt mondott, se a földön, se a levegőben nem tudtak haladni. Ellenben a túloldalon Rodgers és Adams kapcsolata valami mesés volt. Az első két negyedben 8 passz szállt Adams kezei közé, miközben a csapatból senki felé nem ment egynél több átadás Rodgerstől.

Ám valami történhetett a félidőben az öltözőben. Vagy csak a szokásos Seattle-módi? Merthogy a Seahawks elkezdett felzárkózni a Seahawks, háromból három támadássorozatot is touchdownal zártak, és csak azért volt még előnyben a Packers, mert eközben ők is egyszer eljutottak a célterületre. Russell Wilson teljesen más emberként jött ki a második féllidőre, a Seattle támadókoordinátora Schottenheimer szabadjára engedte a Wilsonban bújkáló vadállatot. Bár inkább a zseni vagy géniusz szavak passzolnának ide. Wilsont végig nyomásd alatt tartotta a Packers-védelem, de a Seattle irányítója valahogy mindig utat talált magának a tömegben és pazar módon osztogatta a passzokat. Leginkább Lockett irányába, aki 139 yardot szállított. Wilson emelett a földön is szorgoskodott és 64 yardot futott. 

Ám ez is kevés volt a győzelemhez, mert a túloldalon Rodgers sem akárki. Amikor igazán kellett, akkor előlépett ő is. Harmadik kísérletekre 10-ből 8 sikeres passzt osztott ki 7 first downért, 10 yardnál hosszabb passzaiból hatból hat volt sikeres (145 yard, 2 TD). Persze ne hallgassuk el Adams kiváló teljesítményét sem, aki végül franchise playoff rekordot jelentő 160 elkapott yarddal zárt.

Akadt itt is fura edzői döntés, Pete Carroll a Seahawks vezetőedzője 2:41-el a vége előtt, 5 pont hátrányban, negyedik és 11 a szituációban a saját 36-osuknál nem ment neki a negyedik kísérletnek, hanem elpuntolták a labdát. Ez volt a csapat egyetlen puntja a második félidőben. Ez a húzás után a Seattle már nem jutott labdához, a Packers megcsinált két first downt és lezárta a vitás kérdést. 

Így pedig a Green Bay Packers utazhat Santa Clarába, hogy összecsapjon a San Francisco 49ersszel az NFC bajnoka címért és a Super Bowlba kerülésért.

A konferenciadöntők programja:

vasárnap 21:05: Kansas City Chiefs-Tennessee Titans
hétfő 0:40: San Francisco 49ers-Green Bay Packers

Címkék: NFL
https://amerikaisportok.blogstar.hu/./pages/amerikaisportok/contents/blog/88822/pics/lead_800x600.jpg
NFL
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?