Blogolj!

Visszavonult Tom Brady nemezise

Dorogi László

Eli Manning a New York Giants történetének egyik legjobb irányítójaként akasztja szögre sisakját. Tizenhat évig játszott az NFL-ben és sosem hagyott ki mérkőzést sérülés miatt. Profi pályafutása azonnal egy csavarral indult, pedig könnyen lehetett volna a Chargers legendája is.

Fotó: msgnetworks.com

Futótűzként söpört végig a hír az amerikai sportsajtón szerda este: Eli Manning, a New York Giants  39 éves kétszeres Super Bowl-győztes irányítója pénteken sajtótájékoztató keretein belül jelenti be, hogy felhagy a profi futballal. Manning öröksége megkérdőjelezhetetlen a Giantsnél, azzal együtt is, hogy pályafutása végén már nem élhetett át komoly sikereket a csapattal. S bár a nevéhez fűződik minden idők tizenegyedik legtöbb interceptionje az NFL-ben, könnyen lehet, hogy öt év múlva - ennyi időnek kell minimum eltelnie egy játékos visszavonulását követően - be fogják választani a Hírességek Csarnokába.

Családi örökség

Eli Manning Archie Manning és Olivia Williams Manning harmadik fiaként született a louisianai New Orleansban. Sorsa igen korán "megpecsételődött", hiszen édesapja a New Orleans Saints NFL-csapatának irányítója volt, így nem lehetett kérdés, hogy a fiai is amerikai futballista karriert építenek majd. Ez Peytonnak és Elinak végül össze is jött, ám a legidősebb Manning-fivérnek, Coppernek egy gerincsérülés miatt ideje korán fel kellett adni álmait. Eli és Peyton az ESPN csatorna 30 for 30 című dokumentumfilm-sorozatában később el is mondták, Cooper mindkettejük számára példaként szolgált és minden egyes győzelmükben, bajnoki címükben benne volt a keze.

Eli, édesapjához hasonlóan a Missisipi egyetemen tanulta ki a sportág csínját-bínját, ez pedig olyannyira jól sikerült neki, hogy a 2004-es NFL-draft előtt már egyértelműen őt várták az 1/1-esnek. A 2003-as idényt a San Diego Chargers zárta a legrosszabb mérleggel (4-12), így a kaliforniai gárda választhatott elsőként a játékosbörzén, ám Archie Manning már a draft előtt jelezte, fia nem szeretne olyan csapatban játszani, amelyik nem esélyes az első pillanattól kezdve a bajnoki címre. Ennek ellenére a Chargers mégis ledrafolta, de amikor rádöbbentek, hogy az irányító tényleg nem hajlandó San Diegóban futballozni, egy csere keretein belül a New York Giantshez postázták a szintén akkor kiválasztott Philip Riversért és egy harmadik körös draftcetliért cserébe. Bár Rivers is szép karriert tudhat a háta mögött - sőt, vélhetően a következő idényben is látjuk még - a cseréből egyértelműen a Giants jött ki jobban.

Fotó: Bleacher Report

Első idényében még nem ő számított a franchise kezdő quarterbackjének, ám már ekkor is közel a meccsek felén ő vezette a csapatot, majd a 2005-ös idénytől kezdve már egyértelműen benne látták a Giants vezérét. Első hét kezdőként lejátszott szezonjából mindig rájátszásba jutott vezetésével a New York-i alakulat, és nagyon gyorsan kiderült, hogy bátyjához, Peytonhoz hasonló fényes karriert futhat be a ligában.

A New England réme

Elinak négy szezont kellett várnia első Super Bowl-részvételére, ami azonnal bajnoki címmel végződött, ráadásul őt választották meg a döntő legértékesebb játékosának is. A 42. Super Bowlban ráadásul hatalmas bravúrt hajtott végre a Giants, ugyanis a verhetetlennek tűnő - és a döntőig valóban veretlenül menetelő - New England Patriots csapatát győzték le 17-14-re. Ekkor osztotta ki Manning a Super Bowlok történetének a mai napig egyik legemlékezetesebb passzát David Tyreenak, ami nemes egyszerűséggel "Helmet Catch"- ként vonult be a történelembe. A Giants irányítója lett az első QB az NFL történetben, aki az utolsó percben tudott győztes támadósorozatot vezetni a Super Bowlban.

A 2007-es bajnoki cím után négy évet kellett várnia a Giants-szurkolóknak az újabb döntőre, a sors pedig úgy hozta, hogy ismét Tom Brady-t és a New England Patriots-t kellett legyőzniük az újabb Lombardi-trófeáért. A 2011-es idény nem alakult zökkenőmentesen a New York-i alakulat számára, a Giants az NFL történetének addigi legrosszabb mérlegével jutott be a rájátszásba, de a playoffban megtáltosodott a csapat és az esélytelenek nyugalmával sorra húzta be a győzelmeket. Az első körben 24-2-re söpörték el az Atlanta Falconst, majd következett az emlékezetes Green Bay elleni párharc, ahol az első félidő hajrájában egy fantasztikus Hail Mary passzal jelentkezett Manning. A Super Bowlba végül a San Francisco elleni 20-17-es thriller után jutott be a gárda, a Giants lett a liga történetének első olyan döntős csapata, amely negatív pontkülönbséggel abszolválta az alapszakaszt.

A 46. Super Bowlon, ahogy négy évvel korábban, újfent a Patriots számított esélyesnek, Manning újabb fantasztikus fordítással írta be nevét a történelemkönyvekbe, az irányítót pedig újra a döntő legértékesebb játékosának választották meg.

Túl a csúcson

A második Super Bowl-győzelem után ínséges esztendők következtek a Giants és Eli Manning életében. Bár a 2012-es szezont 9-7-es mérleggel zárta a gárda, Manning pályafutása során először maradt le a rájátszásról, a 2013-as idényre pedig minden elromlott, ami elromolhat. A gárda zsinórban hat vereséggel kezdte a szezont, ez volt a legrosszabb idényrajt a franchise történetében az 1976-os bajnokság óta, az irányító ráadásul 12 interceptiont osztott ki első öt mérkőzésén, a szezon végére pedig megdöntötte egyéni negatív rekordját az eladott labdákat illetően.

A playoff-visszatérésre egészen 2016-ig kellett várnia Manningnek, ez volt a Giants első idénye a Tom Coughlint váltó Ben MacAdoo irányítása alatt. Bár a rájátszás összejött a csapatnak, ott a Green Bay Packers megsemmisítő 38-13-as vereséget mért a New York-i alakulatra, Manning ugyanakkor az Arizona Cardinals legendájával osztozva megkapta a szezon végén a Walter Payton Év embere díjat, amit azoknak a játékosoknak ítél oda a liga, akik a pályán kívül is rendkívül sokat tesznek a közösségükért.

Fotó: giants.com

Valódi példakép

Eli Manning példaként szolgálhat minden amerikai futballista számára: bátyjával, Peytonnal önkéntesként segédkezett a New Orleanst elsöprő 2007-es Katrina hurrikán után, majd megalapította a "The Eli Manning Children`s" névre hallgató gyerekklinikát a New Orleans-i kórházban. 2010-ben adománnyal segítette a Deepwater Horizon olajkatasztrófa elhárítását, de a vak gyerekek iskolai beilleszkedését segítő kampányhoz is adta az arcát.

Halványuló csillag

Eli Manning 2004 november 21-e és 2017 november 23-a között zsinórban 210 NFL-mérkőzésen lépett pályára kihagyás nélkül, ez minden idők második leghosszabb szériája az irányítók között az NFL történetében, csak a legendás Green Bay QB Brett Favre játszott le több meccset szünet nélkül (297). Manning fantasztikus sorozata a 2017-es szezonban szakadt meg, miután az edzői stáb a 2-9-es bajnoki rajtot követően úgy döntött, a tizenharmadik játékhéten már nem vele képzelik el a kezdő csapatot. Az irányítócserébe Ben McAdoo vezetőedző belebukott, az ideiglenes trénernek kinevezett Steve Spagnuolo pedig újra kezdőként adott lehetőséget Manningnek. Az irányító pályafutása során 233 NFL-meccsen lépett pályára, ebből 232 alkalommal kezdőként, mindemellett 12 mérkőzést játszott a playoffban és sosem hagyott ki találkozót sérülés miatt.

Formája viszont már nem közelítette meg a bajnoki címekben mutatott teljesítményét, az idei szezont pedig már csak az újonc Daniel Jones cseréjeként kezdhette meg. A fiatal QB sérülése miatt Manning decemberben visszakerült a csapatba és vezetésével le is győzte a gárda a Philadelphiát. Most már tudjuk, hogy ez volt pályafutása utolsó mérkőzése, ami után a New York-i közönség hatalmas ovációval búcsúztatta őt.

Eli Manning 16 szezon után vonul vissza a profi futballtól, pályafutása során 117 győzelmet és 117 vereséget könyvelhetett el. Összesen 57 023 yardot passzolt, 366 TD-passzt osztott ki és ő a Giants történetének legpontosabban passzoló irányítója: passzainak több mint 60 százaléka talált társat karrierje során. Négyszer választották be a Pro Bowlra és tulajdonképpen ő tart minden létező irányítórekordot a Giants történetében. A franchise a következő videóval köszönte meg a csapatért tett szolgálatait, pályafutása előtt pedig mi is csak a kalapunkat tudjuk megemelni.

https://amerikaisportok.blogstar.hu/./pages/amerikaisportok/contents/blog/89354/pics/lead_800x600.jpg
Eli Manning,New York Giants,NFL,Super Bowl
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?