Blogolj!

Isten veled, Kobe Bryant!

Dorogi László

Nagyon nincsen rendben, hogy ezeket a sorokat most le kell írnom. Vasárnap este a magyar pólósok évtizedes sikerének eufóriáját marcangolta bennem szét pillanatok alatt a döbbenetes hír: elmentél.

Fotó: The Daily Beast

Az élet kegyetlenül igazságtalan volt, hiszen éppen a kislányodat vitted volna edzésre. Nem lett volna szabad, hogy ez az út itt, és így érjen véget. A parkett mellett lett volna a helyed még hosszú-hosszú évekig, ott lenne a helyed még mindig. A sors furcsa dolog. Utoljára annak a LeBron James-nek üzentél Twitteren, aki éppen a Te rekordodat döntötte meg. Ő lett minden idők harmadik legtöbb pontját szerző NBA-játékosa. Őszintén gratuláltál neki. Legenda ő éppen úgy, ahogy Te is vagy. Voltál.

Éjjel, amikor véget ért a San Antonio Spurs és a Toronto Raptors meccse, annak reményében feküdtem le aludni, hogy reggel majd megkönnyebbülve hessegethetem el azokat a borzasztó híreket, amiket vasárnap este kaptam. Hogy csak egy rettenetes rémálom, hogy már nem vagy velünk. Sajnos nem így lett.

Tudod, sosem tartoztál igazán a kedvenc játékosaim közé, de mindig határtalan tisztelettel figyeltem a játékodat. Azért is fáj most borzasztóan, hogy elmentél, mert itt éltél velünk a nappaliban. A szemem előtt eresztetted el a gyilkos tempóidat, itt másztál bele az ellenfelek fejébe és hajszoltad a győzelmet pályafutásod utolsó másodpercéig. 60 pontos kilépőddel elhomályosítottad a Golden State Warriors 73-9-es NBA-rekordot jelentő űrszezonjának végét, elloptad a show-t, mint tetted azt előtte már oly sokszor. És azt is megérdemelted.

Hatalmas köszönettel tartozom Neked. Az Orlando Magic elleni döntőddel fertőződtem meg végleg az NBA-vel, a szerelem pedig a mai napig tart. Nem láttam a Michael Jordan elleni 55 pontos meccsedet, de tudom, hogy a legnagyobb hősöd védekezett akkor rajtad és Te megmutattad neki, hogy ott loholsz a nyomában, hogy Te is a legnagyobbak közé tartozol. Nem láttam a Dallas elleni meccsedet, amikor három negyed után több pontod volt, mint a komplett Mavericksnek. Ilyet előtted senki nem csinált az NBA-ben. Képzeld, ők is visszavonultatják a 24-es mezt. Pedig sosem játszottál ott. De Mark Cubanék is tudják, hogy túlnőttél a kosárlabdán, túlnőttél a ligán és olyanokkal ismertetted meg imádott sportágadat, akik soha nem gondolták volna, hogy valaha is fanatikusai lesznek a kosárlabdának. De Miattad azok lettek.

Nem láttam azt a bizonyos Toronto elleni meccsedet sem. Tudod, amikor 81 pontot rámoltál a Raptors gyűrűjébe. Wilt Chamberlain 100 pontos meccse óta senki nem volt széles e világon, aki csak meg tudta volna közelíteni ezt a félelmetes csúcsot. A maximalizmusod hajtott akkor is, amikor pályafutásod végén már egyszemélyes háborúkat vívtál a Lakers színeiben, túl néhány komoly sérülésen. Sokan bántottak, amiért nem tudtad időben, a csúcson abbahagyni a játékot, de tudom, hogy egészen egyszerűen nem tudtál nélküle élni. A kosárlabdának írt leveledben minden benne van. Ebből készült az Oscar-díjas animációs filmed is. Minden egyes képkockájában ott lapul az alázat és a szeretet, amit a sportod iránt tápláltál.

Nélküled ma nem tartana ott az NBA, ahol tart. Azok a fiatal srácok, akik a jelen és a jövő sztárjai lesznek és lehetnek miattad kezdtek el pattogtatni. Képzeld, Joel Embiid egészen addig nem is tudta, hogy eszik-e vagy isszák a kosárlabdát, amíg meg nem látta a 2010-es bajnoki döntődet. Ott és akkor eldöntötted egy tehetséges fiatalember jövőjét. Több nemzedéket inspiráltál, küzdőszellemed mindig átragadt a csapattársaidra. Shaquille O`Neallal össze is zördültetek olykor-olykor, mert nem volt hajlandó annyi munkát belerakni a kosárlabdába, mint amennyit Te raktál. De tudod, nem is tehetett bele annyit senki.

Igazságtalan, hogy búcsúznom kell Tőled. Igazságtalan, hogy búcsúznom kell Gigitől. Te nagyon jól tudtad, hogy egyszer a WNBA egyik legnagyobb játékosa lehet belőle. És azokból a srácokból és lányokból is lehet a legjobb, akiket a Mamba Akadémián palléroztál. Azért, mert a Mamba-mentalitást adtad nekik ajándékba és ez bármilyen sportban többet ér bárminél. Látod, nap mint nap a szavak bűvölésével foglalkozom és mégis kifogyok belőlük. A világ sosem lesz már olyan Nélküled, mint amilyen Veled volt. Veled lett volna. Köszönök mindent, amit a kosárlabdáért, amit a sportért tettél. Túl korán mentél el. Túl korán.

https://amerikaisportok.blogstar.hu/./pages/amerikaisportok/contents/blog/89587/pics/lead_800x600.png
Kobe Bryant,kosárlabda,Los Angeles Lakers,NBA
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?