Blogolj!

Minden csarnokban fejet hajtottak Kobe Bryant életműve előtt - videó

Dorogi László

Borzasztó tragédia rázta meg a sportvilágot vasárnap, amikor helikopter-balesetben meghalt az NBA történetének egyik legjobb játékosa. Az alapszakasz vasárnapi játéknapján 16 csapat lépett pályára és minden csarnokban megemlékeztek a Lakers-legendáról.

Fotó: AFP

Döbbenetes csapásként érte a sportvilágot magyar idő szerint vasárnap este Kobe Bryant halálhíre. A 41 éves legenda Los Angelestől nem messze szenvedett helikopter-balesetet, a borzasztó tragédiáról az amerikai TMZ hírportál számolt be elsőként. A balesetben - az első hírekkel ellentétben - kilencen, köztük a kosárlabdázó 13 éves kislánya, Gianna Maria veszítette életét, a helikopteren utazók közül senki nem élte túl a tragédiát.

Döbbenetes tragédia, helikopter-balesetben meghalt Kobe Bryant

A Los Angeles Lakers legendás kosárlabdázója mindössze 41 éves volt. A borzasztó tragédiáról a TMZ számolt be elsőként. Az információk szerint a helikopteren Kobe Bryant és a pilóta mellett hárman, köztük Bryant 13 éves lánya Gianna Maria utaztak, amikor a szerencsétlenség megtörtént a Los Angeleshez közeli Calabasasnál. A balesetet senki nem élte túl.

Az NBA alapszakasz vasárnapi játéknapján nyolc mérkőzést rendeztek meg, amelyeknek a végeredménye talán most nem is annyira fontos. Akadtak játékosok, akiknek egy-két órával a tragédia után kellett parkettre lépniük, ami különösen komoly kihívás elé állította a kosarasokat lelkileg. Már csak azért is, mert rengetegen kezdték el Kobe Bryant miatt űzni ezt a sportágat, sokan pedig játszottak is vele, vagy ellene a liga jelenleg is aktív játékosai közül.

A San Antonio Spurs-Toronto Raptors mérkőzés gyakorlatilag egy-két órával a tragikus baleset után kezdődött, a két csapat játékosai pedig úgy emlékeztek meg a legendáról, hogy az első támadásaiknál hagyták lepörögni a támadóóra 24 másodpercét, Kobe Bryant visszavonultatott 24-es mezszámára utalva, miközben a texasi közönség állva tapsolt és Kobe nevét skandálta.

A Denver-Houston találkozó is nem sokkal a tragédia hírének bejelentése után kezdődött, a Nuggets csarnokát érezhetően átjárta a döbbenet. A játékosok egyperces néma csönddel tisztelegtek az egykori klasszis pályafutása előtt, többen filctollal írtak üzenetet a cipőjükre Bryantre emlékezve.

Trae Young, az Atlanta Hawks fiatal irányítója Kobe előtt tisztelegve nyolcas mezben futott ki a Washington elleni mérkőzésre - ez volt a 24-es mellett Bryant másik száma a Los Angeles Lakersben -, majd eredeti, tizenegyes trikóját visszavéve 45 pontot szórt a Washington gyűrűjébe, tulajdonképpen minden sikeres dobását a legendának ajánlva.

A New York Knicks otthonában, a Madison Square Gardenben a Knicks-Nets találkozó előtt felidézték Bryant pályafutásának egyik legjobb mérkőzését, amikor 61 pontig jutott ebben a csarnokban, a későbbi mérkőzéseken pedig a Spurshöz és a Raptorshoz hasonlóan mindenki a támadóóra lepörgetésével adózott a legenda emlékének. Mindeközben a Los Angeles-i Staples Center előtt hatalmas tömeg gyűlt össze, koszorúkkal, virágokkal, mécsesekkel emlékeztek meg a franchise legendájáról.

Nemcsak a pályára lépő, aktív játékosokat döbbentette meg a szörnyű hír, az egykori játékostársak, sportolók és közéleti szereplők is döbbenetüket fejezték ki. Shaquille O'Neal, Bryant egykori Los Angeles-i csapattársa úgy fogalmazott, nincsenek szavak, amelyekkel ki tudná fejezni fájdalmát az egykori harcostárs és lánya halála miatt.

"Mindig szeretni foglak és mindig nagyon fogsz hiányozni. Részvétem a Bryant családnak és azon családoknak is, amelyeknek hozzátartozói a gépen tartózkodtak"

- írta O'Neal.

A Lakers másik legendája, Magic Johnson is megdöbbenve értesült Bryant halálhíréről, úgy fogalmazott, a kosárlabda és Los Angeles városa sem lesz már többé ugyanolyan, mint Bryant halála előtt.

"Kobeval számtalan különleges beszélgetést folytattunk az életről és a kosárlabdáról. A pályán kívül is nagyon sok közös volt bennünk. Nagyon szerettem a Lakers játékáról beszélgetni vele, arról, hogy milyen apának és férjnek lenni, vagy éppen arról, hogy mennyire szeretjük mindketten Olaszországot. Nagyon fognak hiányozni ezek a beszélgetések"

- írta Twitteren Magic Johnson.

Kareem Abdul-Jabbar, a Lakers egykori ikonja úgy fogalmazott, a legtöbb ember egy zseniális sportolóként fog emlékezni Bryantre, aki egy komplett kosárlabda-generációnak szolgált inspirációként, de ő mindig is úgy fog emlékezni Kobera, mint az emberre, aki sokkal-sokkal több volt puszta sportolónál.

Nem sokkal Bryant halála után Adam Silver, az NBA első embere is közleményt adott ki, amelyben a legenda pályafutására emlékezik.

"Szörnyű csapás érte az NBA családot Kobe Bryant és lánya, Gianna halálával. Kobe húsz szezonon keresztül mutatta meg nekünk, hogy mi történik akkor, ha a tehetség találkozik a győzelem vágyával. Az egyik legkülönlegesebb játékos volt a liga történetében: ötszörös NBA-bajnok, MVP, tizennyolcszoros All-Star válogatott, kétszeres olimpiai bajnok. De mégis úgy fogunk rá emlékezni, mint az emberre, aki rengeteg embert inspirált világszerte és vett rá arra, hogy kosárlabdát ragadjon, hogy a legtöbbet hozza ki magából"

- írta Silver, megjegyezve, Bryant visszavonulása óta rengeteget dolgozott a kosárlabda utánpótlásáért.

A liga rangidőse, Vince Carter egy képet osztott meg közösségi oldalán, amelyen éppen Bryanttel beszélgetnek.

"Ismertük egymást 15-16 éves korunk óta. Együtt jártunk egyetemre, aztán 18 évig egymás ellen játszottunk a ligában. Itt éppen arról beszélgettünk, hogy hamarosan visszavonulok és majd együtt élvezzük ki a nyugdíjas éveket. Milyen boldogok voltunk..."

- írta Carter.

Mindeközben a Dallas Mavericks tulajdonosa, Mark Cuban bejelentette, a texasi gárdánál is visszavonultatják a 24-es mezszámot, Bryant életműve előtt tisztelegve.

"Mérhetetlen a sokk és a szomorúság. Kobe úttörője volt szeretett játékunknak, egy legenda, egy globális ikon. Úgy döntöttünk, hogy úgy tudunk a legmegfelelőbb módon tisztelegni az öröksége előtt, ha a jövőben senki nem viseli majd a 24-es mezt a Dallas Mavericksben.

A Philadelphia 76ers centere, Joel Embiiid úgy fogalmazott, Kobe miatt kezdett el kosárlabdázni, korábban sosem látott egyetlen meccset sem.

"Olyan akartam lenni, mint ő. Nagyon szomorú vagyok"

- írta a magasember Twitteren.

Részvétét fejezte ki az Egyesült Államok korábbi elnöke, Barack Obama is.

"Kobe Bryant egy legenda volt a pályán és csak most kezdődött volna élete új fejezete, ami igazán ígéretesnek tűnt. Megszakad a szívünk szülőként, hogy a lánya is odaveszett a balesetben. A feleségem és én együttérzésünket küldjük a feleségének, Vanessának és a családjának ezen a felfoghatatlan napon"

- fogalmazott Obama.

https://amerikaisportok.blogstar.hu/./pages/amerikaisportok/contents/blog/89572/pics/lead_800x600.jpg
Kobe Bryant,Los Angeles Lakers,NBA
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?