Blogolj!

Super Bowl LIV: ötven év után lehet újra bajnok a Kansas City

Dorogi László

Mindössze egyetlen mérkőzés maradt hátra az NFL jubileumi, századik szezonjából. Az 54. Super Bowlt a Kansas City Chiefs és a San Francisco 49ers vívja magyar idő szerint hétfő éjjel Miamiban, cikksorozatunkban bemutatjuk a résztvevő csapatokat és felelevenítjük az eddigi Super Bowl-részvételeiket.

Cikksorozatunk első részében az Amerikai Főcsoport bajnokának, a Kansas City Chiefsnek a történelmébe pillantunk be.

Egy konfliktussal kezdődött minden

Az amerikai futball az NFL 1933-as indulásától kezdve egyre nagyobb és nagyobb népszerűségre tett szert az amerikai lakosság körében. Az olajbizniszből meggazdagodott Hunt család fia, Lamar is rajongott a sportágért és az 1958-as New York Giants-Baltimore Colts NFL-döntő után úgy döntött, hogy elérkezett az idő egy saját amerikai futballcsapat létrehozására. Első nekifutásra a liga legrégebben alapított franchise-át, a Chicago Cardinalst szerette volna városába, Dallasba költöztetni, ám ez a kísérlet igen hamar kudarcba fulladt. Hunt ekkor azt kérte az NFL-től, hagy alapítson új klubot, amely részt vesz majd a liga küzdelmeiben, de az NFL vezetői erről hallani sem akartak.

Akkor még nem tudhatták, hogy ezzel korszakfordító döntést hoztak meg, Hunt ugyanis nem tágított és Dallas Texans néven megalapította saját csapatát, majd hét további amerikai futball-rajongó üzletemberrel karöltve az NFL rivális ligáját, az Amerikai Futball Ligát is. A csapat a harmadik AFL-es idényében már bejutott a bajnokság döntőjébe, ahol minden idők leghosszabb amerikai AFL-fináléjában, kétszeri hosszabbítás után 20-17-re legyőzte a Houston Oilerst.

A kezdeti sikerek ellenére Hunt látta, hogy a dallasi amerikai futball-piac nem elegendő nagy két profi csapat számára - ekkor már az NFL-ben szerepelt a Dallas Cowboys is -, így arra döntésre jutott, hogy elköltözteti csapatát. A választás végül a Missouri állambeli Kansas City-re esett, a gárdát pedig tárt karokkal fogadták a helyiek.

Fotó: Blowout Podcast Network

A kansasi főnökség akarata győzött

Lamar Hunt úgy kalkulált, hogy a franchise új otthonában is megtartja a Texans nevet, annak ellenére, hogy már semmilyen kapcsolat nem kötötte őket Texashoz, végül azonban beadta a derekát és szavazásra bocsájtotta, mi legyen a gárda új neve. Végül 4866 voks érkezett, a legtöbb szavazatot a Mules és a Royals kapta - ez utóbbi lett végül a kansasi baseball-csapat neve -, ám a szavazás végeredményének ellenére a Chiefs nevet vette fel a franchise.

Ebben vastagon benne volt H. Roe Bartle polgármester keze is, aki már csak azért is a Chiefs név használatát támogatta, mert neki is éppen ez volt a beceneve. Barlte nagyon sokat segített Huntéknak, hogy a csapat Kansas City-be költözhessen, a tulajdonos pedig úgy döntött, tisztelete jeléül hallgat a polgármester szavára.

A Super Bowl-korszak úttörői

A Chiefs a hatvanas években az Amerikai Futball Liga egyik legjobb csapatának számított, az 1963-as bajnoki címet követően 1967. január elsején is felért a csúcsra a Buffalo elleni 31-7-es sikerével. Ezzel a történelem első AFL-csapataként elnyerte a jogot arra, hogy megmérkőzzön az Nemzeti Futball Liga regnáló bajnokával, a Green Bay Packers-szel, a nagy összecsapással pedig kezdetét vette a Super Bowl-éra és nem sokkal később az NFL és az AFL fúziójával megalakult az összevont futball-liga.

Az első Super Bowl-on azonban nem sikerült diadalmaskodnia a Kansas City-nek, a kiváló erőkből álló Packers 35-10-es csapást mért rájuk, de az AFL-ben továbbra is megmaradt a dominanciájuk, 1969-ben újra bajnoki címnek örülhettek a Főnökök. A franchise legnagyobb sikerét is ebben az évben aratta, amikor a negyedik Super Bowlon sikerült legyőzniük az esélyesebb Minnesota Vikings csapatát végleg átadva a múltnak az AFL-korszakot.

Fotó: FanBuzz

A két liga 1970-ben egyesült, a Kansas City Chiefs pedig a különálló AFL legeredményesebb csapataként vonult be az NFL-be, tíz év alatt 92 győzelmet könyveltek el, 50 vereség és 5 döntetlen mellett.

A dicső múlt árnyékában

A Kansas City Chiefs első NFL-szezonja nem alakult a legjobban, csupán hét mérkőzést tudott megnyerni a gárda és a rájátszásról is lemaradt, de egy évvel később már 10-3-1-es mérleggel nyerték meg az Amerikai Főcsoport Nyugati divízióját - a mai napig itt szerepel a franchise. Sokan úgy vélik, az 1971-es csapat volt a franchise történetének legerősebb gárdája, a bajnoki címet mégsem sikerült elhódítaniuk, a Miami Dolphins ugyanis legyőzte őket a főcsoport-elődöntőben. A találkozó 82 percig és 40 másodpercig tartott, ez a találkozó a mai napig az NFL történetének leghosszabb mérkőzése.

A Chiefs 1972-ben új stadionba költözött és birtokba vette az azóta legendássá vált Arrowhead Stadiont, csakhogy a sikerek nem követték a gárdát az új létesítménybe. A következő tizenöt évben a Kansas City egyetlen egyszer sem tudott bejutni a rájátszásba, és egészen a kilencvenes évekig kellett várnia a Chiefs-drukkereknek arra, hogy újra egy versenyképes csapatnak szurkolhassanak.

Joe Montana hozta vissza a futball varázsát

Az 1990-es években került közel újra a hőn áhított Super Bowl-részvételhez a csapat, 1993-ban ugyanis sikerült megszerezniük a San Franciscótól a már pályafutása zenitjén túleső, de még mindig kitűnő képességekkel rendelkező irányítót, Joe Montanát, valamint a legendás futót Marcus Allent. Nemcsak támadó oldalon, a védelemben is rejtőztek klasszis játékosok, Derrick Thomas posztján az egyik legjobb futballistának számított. A kiváló linebacker egy 1990-ben lejátszott Seattle elleni mérkőzésen egymaga hét alkalommal sackelte az ellenfél irányítóját.

A Montana vezette Chiefs 22 ínséges év után ismét meg tudta nyerni csoportját, és a Pittsburgh Steelers, valamint a Houston Oilers legyőzésével egészen az Amerikai Főcsoport döntőjéig menetelt, de a Super Bowlba mégsem sikerült eljutniuk, ugyanis a nagydöntő kapujában vereséget szenvedtek a Buffalo Billstől.

Fotó: AP

Ez akkora törést okozott a gárda életében, hogy egészen 2016-ig nem is tudtak újra rájátszás-mérkőzést nyerni, a 21 évig tartó aszályt végül a Houston Texans 30-0-s kivégzésével sikerült megtörniük. Bár a kétezres évek elején még szépen gurult a Chiefs szekere - zsinórban kilenc szezonon keresztül teljesítették az alapszakaszt pozitív mérleggel -, az átütő siker elmaradt. Hiába jutott playoffba a gárda, ott rendre falnak ütközött.

Innen már nincs lejjebb

A 2008-as idénynek Herman Edwards vezetőedző irányításával vágott neki a Chiefs, az innovatív tréner pedig az NFL történetének addigi legfiatalabb átlag életkorú csapatával állt ki. Ennek alaposan megitta a levét a gárda, minden idők legrosszabb mérlegével, 2-14-el fejezték be az alapszakaszt. Ezt az alapító Lamar Hunt már nem élhette meg, ugyanis 2006 decemberében prosztatarák következtében elhunyt, helyét pedig fia, Clark vette át.

Fényesen csillogó jövő

A reménytelenül tengő szezonok után 2012-ben Clark Hunt a Philadelphiával korábban Super Bowl-t nyerő Andy Reidet nevezte ki vezetőedzőnek, az általános igazgatói pozícióba pedig John Dorsey, a Green Bay Packers korábbi játékosmegfigyelője ült be. A csapat csere útján megszerezte a San Franciscónál partvonalra kerülő Alex Smith irányítót, a változások pedig azonnal meghozták eredményüket. A csapat története legjobb NFL-rajtját felmutatva 9-0-val indította a 2013-as idényt, a rájátszásban viszont csúnya pofonba szaladtak bele, 38-10-es előnyről sikerült kikapniuk a wild card körben az Indianapolis Colts-tól.

Andy Reid vezetésével történelmi magasságokba emelkedett a Chiefs, a franchise történetének legtöbb győzelemből (10) álló szériáját is sikerült összehozniuk, 2016-ban pedig egészen a főcsoport-döntőig meneteltek, ahol azonban a New England Patriots állta útjukat. A 2017-es idényt követően véget ért az Alex Smith-éra Kansasban és egy a korábbiaknál is fényesebb jövő lehetősége csillant fel a csapatnál.

Az első idényében Smith mögött padozó Patrick Mahomes kapta meg a karmesteri pálcát, a fiatal irányító pedig üstökösként robbant be a ligába: első idényében 5097 yardot passzolt, 50 touchdown-passzt osztott ki, ezzel két korábbi franchise-rekordot is megdöntött. Ő lett a liga történetének 11. irányítója, aki 5000 yard fölé jutott egy szezonban és a harmadik, akinek sikerült legalább 50 TD kiosztania. Az idény végén megválasztották az alapszakasz legértékesebb játékosának, a csapat pedig csupán néhány centiméterre volt attól, hogy belépjen a Super Bowl kapuján, ám az AFC-döntőben hosszabbítás után végül vereséget szenvedtek a későbbi győztes New England Patriotstól.

Fotó: AP

Mahomes az idei alapszakaszban jó néhány mérkőzést kihagyott sérülés miatt, de a csapat így is magabiztosan jutott be a rájátszásba, a főcsoport-elődöntőben pedig 24-0-s hátrányból fordítva 51-31-re győzte le a Houston Texanst. A hatodik kiemelt Tennessee Titans sem okozott különösebb gondot Mahomeséknak és végül 35-24-es győzelemmel masíroztak be a Super Bowlba - ahol 50 év után először szerepelhet a gárda.

A cikk forrásául Faragó Richárd és Gallai László NFL című könyve, valamint a Kansas City Chiefs angol nyelvű Wikipedia-oldala szolgált.

https://amerikaisportok.blogstar.hu/./pages/amerikaisportok/contents/blog/89701/pics/lead_800x600.jpg
Kansas City Chiefs,NFL,Super Bowl
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?