Blogolj!

Super Bowl LIV: újra csúcsra érhet a '80-as évek aranycsapata

Dorogi László

Mindössze egyetlen mérkőzés maradt hátra az NFL jubileumi, századik szezonjából. Az 54. Super Bowlt a Kansas City Chiefs és a San Francisco 49ers vívja magyar idő szerint hétfő éjjel Miamiban, cikksorozatunkban bemutatjuk a résztvevő csapatokat és felelevenítjük az eddigi Super Bowl-részvételeiket.

Cikksorozatunk második részében a Nemzeti Főcsoport bajnokának, a San Francisco 49ersnek a történelmébe pillantunk be. A Kansas City történelmét bemutató cikkünket ezen a linken érhetik el.

Pótfelvételivel az NFL-be

Bár kissé furcsának tűnhet, a második világháború közepéig egyetlen amerikai major ligának sem volt San Franciscó-i csapata. 1944. június 4-én aztán a faanyagok szállításával foglalkozó üzletember, Tony Morabito úgy döntött, hogy véget vet ennek az állapotban és beszáll az amerikai futball-bizniszbe. Ahogy azt korábban a Kansas City esetében is láthattuk, az NFL a San Franciscóra sem volt eleinte vevő, így aztán más útját kellett találnia Morabito úrnak arra, hogy megalapíthassa futball-csapatát.

A kaliforniai alakulat végül az 1946-ban induló All-America Football Conference-be találta meg helyét, ekkor kapta meg a franchise a 49ers nevet is, ezzel tisztelegve az 1849-es aranyláz idején Kaliforniába érkező szerencsevadászok, a "negyvenkilencesek" bátorsága előtt. A AAFC kérészéletűnek bizonyult, mindössze négy szezont élt meg, de a 49ers rövid létezése alatt is meghatározó tagja volt a ligának, a Cleveland Browns mögött a második legjobb mérleget tudhatta magáénak 39 győzelemmel, 15 vereséggel és 2 döntetlennel. Ez a teljesítmény pedig már az NFL érdeklődését is felkeltette, és a San Francisco 1950-ben végül, a Cleveland Browns-szal, valamint a Baltimore Colts-cal karöltve csatlakozhatott a Nemzeti Futball Ligához.

Kezdeti nehézségek

A franchise-nak viszont egészen 1957-ig kellett várnia az első playoff-részvételére, amit sajnos Morabito már nem élhetett meg. 1957. október 27-én a Chicago Bears ellen játszott a San Francisco az alapszakasz ötödik játékhetén, amikor a tulajdonos a második negyedben összeesett a lelátón és szívroham következtében meghalt. A 49ers ekkor 17-7-es hátrányban volt, a tulajdonos haláláról a félidőben értesültek, majd könnyeikkel küszködve kifutottak a második félidőre és két touchdownnal megfordították a találkozót. Végül 8-4-es mérleggel, a Detroit Lions-szal holtversenyben megnyerték a Nyugati Főcsoportot és készülhettek fennállásuk első NFL-rájátszására. Ez nem tartott sokáig, ugyanis éppen a Lions keresztül húzta számításaikat. Pedig a mérkőzésen már 27-7-re is vezetett a kaliforniai alakulat, ám a Detroit megfordította a mérkőzést és kipottyantotta őket.

Fotó: nfl.com

A következő tizenhárom évben ismét lemaradt a playoffról a 49ers, ám az 1960. november 27-én lejátszott rájátszás-meccsük igazi NFL-történeti mérföldkőnek számított. Történt ugyanis, hogy a 49ers akkori vezetőedzője edzője, Red Hickey egy olyan formációban küldte pályára játékosait, amelyben korábban még senki. Ez volt az úgy nevezett "shotgun" felállás, amelynek lényege nem volt más, mint hogy az irányító a korábbi gyakorlattal ellentétben nem közvetlenül a center mögött állt fell, hanem kissé hátrébb húzva, mellette pedig közvetlenül a futó játékos helyezkedett ell. Ez a formáció megreformálta a passzjátékot az NFL-ben, később minden csapat beépítette a playbookjába és a mai napig használják a ligában.

Hickeynek mégsem sikerült komoly eredményeket elérnie - értsd bajnoki címet szereznie és 1968-ban Dick Nolan vette át a csapat irányítását. Nolan 1970 és 1972 között zsinórban háromszor juttatta be a rájátszásba a San Franciscót, de ott minden egyes alkalommal útjukat állta a Dallas Cowboys, így a hőn áhított Super Bowl-részvétel nem jött össze. A '72-es kudarc után újabb nyolc évnyi playoff-aszály következett, de alighanem a veterán 49ers-szurkolók utólag visszagondolva boldogan adják oda az életükből ezt a nyolc évet.

Az aranykorszak

1977. március 31-én Edward J. DeBartolo Jr. lett a San Francisco új tulajdonosa, aki nagyszabású terveket szövögetett. DeBartolo úrnak két komoly húzással sikerült belopnia magát a kaliforniai szívekben: 1979-ben rövid időn belül két későbbi klublegendát is sikerült San Franciscóba csábítania. Kinevezte vezetőedzőnek a korábban nyolc évig a Cincinnatinél másodedzőként dolgozó Bill Walsh-t, a játékosbörze harmadik körében pedig kiválasztott egy irányítót, aki megváltoztatta a 49ers történelmét. Ezt az irányítót úgy hívták, hogy Joe Montana.

Fotó: Business Insider

A Walsh-Montana duó forradalmasította a támadójátékot az NFL-ben. Az addig nagy kőbe vésett futás orientált támadófocit felváltotta a passzjáték a nyugati parton, és a sokáig csak a 49ersre jellemző, úgy nevezett "West Coast Offense"-re nem volt válasza a liga csapatainak. Ez a stratégia a sok rövid passzra épült, amivel módszeresen őrölte fel ellenfeleit a San Francisco. No, persze, ezt tökéletesíteni kellett és kellett hozzá egy alkalmas irányító is. Ugyanis, amikor Walsh megpróbálta meghonosítani a 49ersnél ezt a stratégiát, az első szezonban alaposan földbe állt, Steve DeBerg irányító 21 interceptiont és csak 17 touchdown-passzt osztott ki.

Az 1981-es idényre viszont beérett a West Coast Offense, ráadásul a csapat védelme is megerősödött és a kaliforniai gárda 13:3-as mérleggel megnyerte az alapszakaszt. A rájátszásban előbb legyőzte korábbi mumusait, a legendásan kemény védelemmel és futójátékkal rendelkező New York Giants-t, majd a Dallas Cowboyst is és eljutott fennállása első Super Bowljába. Az utóbbi mérkőzésen született meg a liga történetének egyik legendás momentuma, amikor Joe Montana Dwight Clarknak passzolt, ez a játék a "The Catch" néven vonult be a történelemkönyvekbe, és nagyjából ekkor született meg végleg a '80-as évek legendás futballdinasztiája.

A San Francisco a Cincinnati Bengals 26-21-es legyőzésével azonnal megnyerte története első Super Bowl-ját, pedig két évvel korábban még 2-14-es mérleggel abszolválta az alapszakaszt. A 49ers a győzelmet követő tizennyolc évben csupán kétszer maradt le a rájátszásról, 1981 és 1989 között négy Super Bowlt nyert. Az utolsót már nem a legendás Bill Walsh-sal a fedélzeten, ám mégis az lett minden idők legsimább Super Bowl-sikere: 55-10-re páholták el a Denver Broncost.

Egy legendás korszak vége

Joe Montana 1991-ben egy könyöksérülés miatt a partvonalon kívülre került, ám a rendkívül tehetséges Steve Young olyannyira jól pótolta, hogy bekövetkezett az, ami korábban elképzelhetetlennek tűnt: a franchise aranytojást tojó tyúkját elcserélte a 49ers Kansas City-be és Young lett az első számú QB-ja a csapatnak. Young nem vett át könnyű örökséget legendás elődjétől, de becsülettel állta a sarat és az 1994-es idény végén újabb Super Bowl-győzelemre vezette a franchise-t, ráadásul az alapszakaszban és aztán a San Diego Chargers elleni döntőben is őt választották meg a legértékesebb játékosnak. A 49ers a liga történetének első csapatként lett ötszörös bajnok, s bár a következő években is rendre rájátszásba jutott az együttes, ott a Brett Favre vezette Green Bay Packers rendre elgáncsolta őket.

Fotó: ninersnation.com

Young pályafutása csúnya véget ért, az 1999-es szezonban egy Arizona Cardinals elleni hétfő esti rangadón akkora ütést kapott a vak oldalról, hogy a súlyos agyrázkódás végett vetett karrierjének. Legalább ekkora ütésként érte ez a franchise-t, amely a következő évtizedben elképesztő visszaesett. Negatív mérlegű szezon követett negatív mérlegű szezont, edzők jöttek-mentek, a csapat játéka pedig helyenként kifejezetten kilátástalannak tűnt. A patinás San Franciscó-i futball egy időre eltűnt a süllyesztőben.

Egy új remény

A 49ers drukkerek hitét Jim Harbaugh adta vissza, a korábban az egyetemi futballban komoly szaktekintélynek számító tréner 2011-ben vette át a gárda irányítását, és első idényében azonnal 13-3-as mérleggel újra a liga élére repítette a csapatot. Végül aztán a főcsoport-döntő jelentette számukra a végállomást, ahol a későbbi bajnok New York Giants győzte le őket, de ismét visszaköltözött a remény Kaliforniába, újra kitört a futball-láz San Franciscóban. A következő szezonban még feljebb lépett a csapat és egészen a Super Bowlig menetelt - immáron az azóta a ligából csúnyán kiebrudalt Colin Kaepernick irányító vezetésével - ám a sokáig emlékezetes, Baltimore Ravens elleni Super Bowl-t elveszítette a gárda. Ennél nagyobb sikert már nem tudott elérni Harbaugh a csapattal, ugyanis ismét elkezdtek sűrűsödni a gondok és a franchise visszazökkent a szürke hétköznapokba.

Fotó: upi.com

Sok mindennel próbálkozott a 49ers vezetése, míg végül megtalálták azt az embert, aki újra a csúcsra vezetheti a csapatot. Kyle Shanahan 2017-ben vette át a gárda irányítását, ám a San Franciscó-i kaland pocsékul indult az ifjú mester számára. A csapat szezonbeli első kilenc mérkőzését egyaránt elveszítette, de közben csere útján megszerezték a New England Patriots csereirányítóját, Jimmy Garoppolót, akit sokan már Tom Brady utódjának kiáltottak ki Foxborough-ban. Garoppolo igen gyorsan a kezdőcsapatban találta magát, és a szezont végül egy 6-1-es mérleggel fejezte be a gárda.

A következő idényt már a liga egyik potenciális meglepetéscsapataként indította a 49ers, azonban az első fordulóban azonnal elszakadt Garoppolo térdszalagja, és egy csapásra omlott össze minden. A 49ers 4-12-es mérleggel zárta a szezont és a drafton másodikként választhatott az Arizona Cardinals mögött - azt azóta Garoppolo is elismerte, hogy ha az idei Év újonca címre erőteljesen pályázó Nick Bosa megszerzésének a sérülése volt az ára, akkor megérte. A 49ers az idei szezonban 2013 után először játszott rájátszás-mérkőzést, és eddig nyomát sem látni a csapat játékán a rutintalanságnak. Egy dolog biztos, elképesztően kiegyenlített párharcra számíthatnak a Kansas City ellen.

A cikk forrásául Faragó Richárd és Gallai László NFL című könyve, valamint a San Francisco 49ers angol nyelvű Wikipedia-oldala szolgált.

https://amerikaisportok.blogstar.hu/./pages/amerikaisportok/contents/blog/89761/pics/lead_800x600.jpg
NFL,San Francisco 49ers,Super Bowl
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?