Blogolj!

A régen várt változás szele megcsapta az NFL-t

Dorogi László

Az észak-amerikai profi futball-ligában régóta téma az előszezon meccsszámainak csökkentése, az alapszakasz bővítése és a rájátszás menetének megváltoztatása. Könnyen lehet, hogy már idén radikális változások állnak be a jól megszokott rendszerben.

Fotó: inqurier.com

Az NFL köztudottan erősen ragaszkodik hagyományaihoz, a tulajdonosok és a fejesek kifejezetten nehezen szánják rá magukat olyan szabályváltoztatások megalkotására, amelyek akár előre is vihetnék a ligát. Amióta 32 csapatosra bővült a bajnokság és kitalálták a jelenlegi playoff-formulát, nem nyúltak bele a lebonyolítási rendszerbe. Annak ellenére sem, hogy szinte minden évben akadnak olyanok, akik erőteljesen presszionálják a több alapszakasz-meccs bevezetését. Nyilván, több foci, több pénz, a játékosok meg magasról le vannak csinálva, ki lehet taposni a belüket.

A játékos-szakszervezet és a tulajdonosok a héten ülnek le tárgyalni a kollektív szerződés módosításáról, amely regulákhoz köti a liga működését, és ennek azért van különös jelentősége, mert olyan változások érkezhetnek 2020-ban, amelyekről régóta pletykálnak amerikai futball berkekben, de ilyen közel talán még sosem álltak ahhoz, hogy meg is valósítsák az elképzeléseket.

Az elmúlt évtizedekben az NFL-csapatok négy-négy előszezon mérkőzést játszottak le az alapszakasz kezdete előtt - azok a csapatok, amelyek a Hall of Fame mérkőzésen is szerepeltek ötöt -, de az egészen világos, hogy ezeknek a "felkészülési" mérkőzéseknek semmi értelmük nincs. Sőt, igazából csak elvehetnek, semmint adhatnak, hiszen kulcsjátékosok sérülhetnek meg akár egyetlen rossz mozdulat, rossz játék következtében is, akkor pedig lőttek a szezonnak.

A legfrissebb tervek szerint ezt az előszezont rövidítenék meg három mérkőzésre, egy találkozó pedig "átalakulna" alapszakasz-meccsé, így eggyel több tétmérkőzést vívhatnának a csapatok és megszabadulnának egy teljesen felesleges ütközettől. A tervek szerint nem csak az alapszakasz-meccsek száma növekedne, az eddigi hat-hat együttes helyett már konferenciánként hét-hét alakulat jutna be a rájátszásba, és a főcsoportokban az eddigiekkel ellentétben csupán az első kiemelt kapna pihenő hetet a playoff első hetében, a többieknek játszania kellene. Így, értelem szerűen a rájátszás mérkőzések száma is növekedne.

A tulajdonosoknak és a játékosoknak március 18-ig kell megegyezniük, hogy már az ősszel az új formula szerint rajtoljon a bajnokság, de bennfentes újságírók szerint nagyon is elképzelhető, hogy sikerül megállapodnia a feleknek.

Ezen felül több változtatás is terítéken van az NFL-nél, a legtöbb embert foglalkoztató kérdés talán az, hogy mi lesz a marihuánafogyasztással, amely köztudottan gyakori jelenség az amerikai futballisták körében a sorozatos sérülések következtében fellépő fájdalmak tompítása miatt: a liga most azt tervezi, hogy a jövőben csökkenti a drogtesztek és az ilyen ügyben kiszabott büntetések számát is.

Címkék: NFL, rájátszás
https://amerikaisportok.blogstar.hu/./pages/amerikaisportok/contents/blog/90688/pics/lead_800x600.jpg
NFL,rájátszás
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?