Blogolj!

Negyven fölött se mondj le az álmaidról!

Dorogi László

David Ayres vasárnapja ugyanúgy indult, mint mostanság a többi. Felkelt, megreggelizett, bement dolgozni a munkahelyére, a torontói Marlies jégkorongcsapatának csarnokába.

Fotó: Getty Images

Felpattant jégfelújító-gépére - amit mifelénk csak rolbának hívnak - majd előkészítette a terepet a délutáni AHL-es összecsapásra. Akkor még nem sejtette, hogy nem csak a termetes gépszörnyeteggel masírozhat végig a jégfelületen ezen a napon.

A jégkorongban viszonylag ritkán fordul elő, hogy az egyik csapat egyazon mérkőzésen mindkét meccskeretbe nevezett kapusát elveszítse sérülés miatt. Mondhatni, ehhez már-már földöntúli pechre van szükség. A balszerencse áradása viszont vasárnap magával sodorta a Carolina Hurricanes csapatát.

No, de mi a teendő akkor, ha mindkét kapusod a kórházi ágyat nyomja, az aktuálisan csordogáló mérkőzésből viszont még majdnem a felét le kéne nyomni? Nos, erre az esetre találta ki az NHL az úgy nevezett `emergency goalie` intézményét. Minden NHL-es jégcsarnok alkalmazásában áll egy olyan amatőr hokikapus, aki éppen az ilyen esetekben vehető igénybe. Bármely csapat lecsaphat szolgálataira, ha a szükség úgy hozza.

Így történhetett meg hát a hét csodája: a Torontóhoz ezer szállal kötődő pályamunkás viccet csinált a Maple Leafsből. No, persze a patinás torontói franchise-nak ezért nem kell a szomszédba mennie, hiába rendelkeznek a liga egyik legnagyobb szurkolói bázisával és remek játékosokkal, a Stanley-kupa döntő közelébe sem igazán sikerült jutniuk mostanság.

David Ayres sosem szerepelt profi hokimeccsen életének 42 éve alatt, csak az amatőr bajnokságokban villantotta meg tudását. A Maple Leafs-Hurricans mérkőzés második harmadának derekán aztán elérkezett élete nagy pillanata: a Carolinának szüksége volt rá. Az NHL profizmusát mi sem mutatja jobban, hogy azonnal fabrikáltak neki egy a nevével ellátott Hurricanes-mezt, a sisakját viszont már nem volt idő átfesteni: egy Maple Leafs-emblémával ellátott fejfedőben szállt szembe a torontói játékosok lövéseivel.

Jégre lépésekor 3-1-es előnyben volt a Hurricanes, de hősünk kissé elizgulta a debütálást, két lövésből két gólt is kapott a hazaiaktól.

"A srácok folyamatosan jöttek oda nyugtatni, hogy ne féljek, csak élvezzem a pillanatot. Erik Haula (akit egyébként a Hurricanes azóta elcserélt Floridába - a szerk.) azt mondta, ha tíz gólt engedek be, akkor sincs semmi gond, csak örüljek annak, hogy itt lehetek"

- nyilatkozta a valóságos hőssé váló Ayres.

"A második bekapott gól után kissé pánikba estem, nagy szükségem volt egy védésre, hogy megnyugodjak, de az utolsó harmadra belejöttem. A Maple Leafsnél mindenkit ismerek, edzéseken néha beállok védeni ellenük, sokakról tudom, hova lőnek"

- árulta el titkát a 42 éves "újonc".

A mérkőzést végül 6-3-ra nyerte meg a Carolina, Ayres pedig a liga történetének legidősebb kapusa lett, aki győzelemmel mutatkozott be az NHL-ben. A kanadai pályamunkás NHL-bemutatkozása már csak azért is nagy dolog, mert korábban vesetranszplantáción is át kellett esnie.

Élete estéjét az ideiglenes csapattársak tették feledhetetlenné, az öltözőben alaposan meglocsolták az új sztárt pezsgővel.

"Nagyjából 160 üzenetet kaptam a találkozó után és aludni sem nagyon tudtam, ugyanakkor hihetetlenül élvezem."

- mondta később Ayres, aki 500 dolláros fizetést kapott az idénymunkáért, bónuszként pedig megtarthatta frissen eszkábált dresszét is.

https://amerikaisportok.blogstar.hu/./pages/amerikaisportok/contents/blog/90920/pics/lead_800x600.jpg
Carolina Hurricanes,jégkorong,NHL
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?