Blogolj!

Világbajnokságszerű tornával zárulhat az NBA szezonja

Dorogi László

A tervek szerint akkor is a rájátszással folytatódna az idény, hogy még az alapszakasz sem ért véget. A csapatok két győzelemig tartó párharcokban döntenék el, ki legyen a bajnok.

Fotó: Bleacher Report

Lassan három hete nem pattog a labda az NBA-pályákon, az észak-amerikai profi kosárlabdaliga azután függesztette fel küzdelmeit, miután kiderült, a Utah Jazz centerének, Rudy Gobert-nek pozitív lett a koronavírus-tesztje. A francia magasemberről le is kapta a keresztvizet az internet népe, hiszen azok után lett ő az NBA "egyes számú" betege, hogy néhány nappal korábban még sajtótájékoztatón bolondozott és bagatellizálta el a fertőzést azzal, hogy megfogdosta a sajtómunkatársak kihelyezett mikrofonjait.

Gobert később csapattársait is megfertőzte, majd sorra jelentették be a fertőzött játékosokat liga szerte, de szerencsére ők is és a liga érintettjei is sorra gyógyulnak fel a betegségből. Az viszont egyelőre igencsak kérdéses, hogyan tovább, lesz-e egyáltalán folytatása az idei szezonnak, vagy sem.

Ez a kérdés egyébként nem csak az Egyesült Államokban és nem csak az NBA-vel kapcsolatban merül fel, jelenleg nagyon sok vita zajlik a különböző bajnokságok, sportversenyek szervezői, résztvevői, - és nem utolsó sorban - gazdasági haszonélvezői között, hogy tekintsék-e befejezettnek a 2020-as pontvadászatokat, avassanak-e bajnokokat a jelenlegi állás szerint, vagy a vis major helyzetre való tekintettel semmisítsék meg az eddigi eredményeket és a járvány lecsengését követően induljon minden tiszta lappal.

A New York Post most arról számolt be, hogy az NBA-ben már körvonalazódik egy terv a szezon lezárásával kapcsolatban, ami azért néhány kérdést fölvet. Az elképzelések szerint júniusban, júliusban, tehát nyáron tartanák meg az egyébként tavaszi rájátszást, de eltekintenének a hagyományos formátumtól, azaz, hogy négy győztes mérkőzésig tart egy-egy párharc.

A két főcsoport 8-8 playoffba jutott csapata egy helyszínen, amolyan mini kosárlabda-világbajnokság szerűen, zárt kapuk mögött döntené el a bajnoki cím sorsát, méghozzá két győzelemig tartó párharcokban. Lehetséges helyszínként egyelőre Las Vegas, Orlando, Atlantic City és a Bahamák merültek fel, előbbi azért is lenne kézen fekvő megoldás, ugyanis tavaly a nevadai városban tartották meg az NBA nyári ligáját. Erre hajazna egyébként leginkább egy a rájátszás-rendszer, csakhogy akad egy kis bökkenő: még az alapszakasz sem ért véget, a legtöbb csapat 64-67 mérkőzésen van túl a 82 meccses alapszakaszból.

Persze, könnyen dönthetne úgy az NBA, hogy a jelenlegi állás szerint a főcsoportok első nyolc helyezettje lesz a playoff-résztvevő. Csakhogy a televíziós szerződéseket értelmében a regionális csatornák akaratának megfelelően legalább 70 meccset le kell játszania a gárdáknak a szezonból, hogy az befejezettnek tekinthető legyen. A kötélhúzásra még van ideje a feleknek, ugyanis egyelőre nem tudni, mikor csillapodik a járvány annyira, hogy a sportolók visszatérhessenek a pályára. 

Címkék: NBA
https://amerikaisportok.blogstar.hu/./pages/amerikaisportok/contents/blog/92644/pics/lead_800x600.jpg
NBA
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?