Blogolj!

NHL: 21 éve vonult vissza Wayne Grezky


1999. április 19-én játszotta utolsó mérkőzését minden idők legjobb jégkorongozója Wayne Gretzky. Cikkünkben a kanadai hokilegenda pályafutását elevenítjük fel. 

Fotó: nhl.com

1999 április 19-én a sporttörténelem egyik legjelentősebb korszaka lezárult. Ezen a napon lépett ugyanis pályára utolsó alkalommal Wayne Gretzky, akit közmegegyezés szerint minden idők legjobb jégkorongozójának tartanak. A meccsen egyébként a "legnagyobb" akkori csapata a New York Rangers 2-1-re elveszítette a Pittsburgh Penguins ellenében, ám a Madison Square Garden közönsége hosszú percekig így is ünnepelte a karrierjét lezáró kedvencét. Volt is mit ünnepelni ugyanis egy olyan játékos intett ekkor búcsút a pályának, aki  40 alapszakasz-, 15 playoff- és hat All Star-rekordot tartott abban a pillanatban. 

Wayne Douglas Gretzky 1961. január 26-án látta meg a napvilágot az Ontario állambeli Brantfordban. Nagyapja Fehéroroszországból vándorolt az Egyesült Államokba, édesapja azonban már Kanadában élt. A kis Wayne apja hatására hamar megtanulta a játék alapjait a keretben épített jégpályán. A tehetsége már gyerekként arra predesztinálta, hogy rekordokat döntsön: 10 évesen a városi kölyökligában több mint 375 gólt lőtt (378) és egy híján 140 gólpasszt osztott ki. Az ontariói  juniorligában egyetlen teljes szezont hozott össze és a 64 meccsen szerzett 182 ponttal mindenki figyelmét felhívta magára. 

Mivel 20 év alatti játékost nem lehetett draftolni az NHL-be, így az akkor második legerősebb bajnokságnak számító WHA-ba igazolt. Néhány meccset játszott az Indianapolis Racersben, majd 1978-ban az Edmonton Oilers játékosa lett. Ez a döntés később az egész sportágat alapjaiban határozta meg. A WHA 1979-ben megszűnt, az Edmonton pedig csatlakozhatott az NHL-hez, így minden idők legjobbját hivatalosan nem draftolták le soha a világ első számú ligájába. 

Az NHL-ben való első szezonjában 137, a következőben 164 pontot produkált, majd első játékosként jutott el 200 pont fölé 1982-ben. Ő volt a legfiatalabb játékosa, aki 50 gólt ütött a szezonban, 1980 és 1987 között pedig nem választottak meg mást a legértékesebb játékosnak, csak is őt. További három idényben termelt 200 pont felett, az 1986-os 215 pontos rekordját (ahogy 163 előkészítését) azóta még csak megközelíteni sem tudták. A rájátszás szintén róla szólt az esetek többségében, 1985-ben 47 pontot, három évvel később 31 gólt ért el, mondani sem kell mindkettő rekord. Ezekhez az eredményekhez pedig csak minimális keménység támadt: mindössze 577 percet ült a büntetőpadon úgy, hogy 1487 meccset húzott le a ligában! 

Fotó: AP

Az Edmontont 1984-ben, 1985-ben, 1987-ben és 1988-ban is bajnoki címig vezette és 27 éves korára a korszak meghatározó sportolójává lépett elő. Az Oilers még is úgy döntött, hogy az ikonját elcseréli, ezzel viszont a szurkolók tömegének haragját vonták magukra a klubvezetők. A döntést azzal indokolták, hogy egy még eredményesebb csapatot akarnak létrehozni. Az edmontoniak ugyan 1990-ben ismét megnyerték a Stanley-kupát, ám a publikum így is Gretzkyt éltette továbbra is. 

Gretzky végül a Los Angeles Kingset választotta és a kaliforniaiakat 1993-ban szinte egymaga döntőbe vezette. Bár az edmontoni statisztikáit nem tudta produkálni, de így is jól jelzi a klasszisát, hogy nyolc Los Angeles-i idényéből ötször jutott el 100 pont fölé. A maradék háromban csak azért nem tudta átlépni a bűvös határt mert kétszer megsérült, egyszer pedig elcserélték. 1996-ban néhány meccset játszott St. Louis-ban, majd 1996-ban a New York Rangersbe igazolt. 

Utolsó meccsét világszerte közvetítették és bár csapata kikapott, ekkor tényleg minden róla szólt: a kanadai himnuszt csak az ő tiszteletére elhúzták, az amerikai himnuszt átírták és dalt írtak a tiszteletére is. A búcsúztatásban többek között Michael Jordan és "Mr Hockey" vagyis Gordie Howe is részt vett, mindkét legenda videoüzenetet küldött Gretzkynek. 

Minden idők legjobbja végül 1487 mérkőzés, 894 gól, 1963 gólpassz vagyis 2857 pont után vonult le a jégről. Előkészítéseinek számát eggyel növelte a búcsúmeccsén. Amint visszavonult bejelentették, hogy 99-es mezszámmal soha többé nem léphet pályára senki az NHL-ben, valamint, hogy a hároméves procedúrát elengedve, Gretzkyt azonnal beválasztják a Hírességek Csernokában. 

Fotó: nhl.com

Legnagyobb fájdalma az volt sikerekben gazdag pályafutása során, hogy a válogatottal nem tudott nagy tornát nyerni: 1982-ben harmadik lett a világbajnokságon, 1998-ban pedig csapatával negyedik helyen végzett az olimpián. Nemzeti színekben így a legnagyobb sikerét a három Kanada-kupa megnyerése jelenti. 

Visszavonulása után a Phoenix Coyotes résztulajdonosa lett, majd az arizonai csapat edzőjeként tevékenykedett. Három olimpián volt ott a kanadai válogatott tagjaként: 2002-ben szakmai igazgatóként, nyolc évvel később tanácsadóként élte át, hogy hazája megnyeri az ötkarikás játékokat. 

https://amerikaisportok.blogstar.hu/./pages/amerikaisportok/contents/blog/93586/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?