Blogolj!

Ápolóként harcol a koronavírus ellen a Super Bowl-győztes NFL-klasszis

Dorogi László

Laurent Duvernay-Tardif februárban még Super Bowlt nyert a Kansas City Chiefs csapatával, most egy kanadai kórházban dolgozik ápolóként és küzd a koronavírus-járvány ellen.

Fotó: CTV Montréal

Történelmet írt a kanadai Laurent Duvernay-Tardif, amikor az NFL történetének első orvosi diplomával rendelkező játékosaként bemutatkozott a ligában. Idén februárban fel is ért egyik szakmája csúcsára, hiszen a Kansas City Chiefs csapatával megnyerte a bajnoki döntőt a San Francisco 49ers ellen, arra azonban talán még ő maga sem gondolt akkor, hogy nem sokkal később már az egyetemen tanultakat kell felfrissítenie.

A Chiefs támadófal-embere a Sports Illustrated hasábjain mesélt arról, hogyan csöppent a bajnoki ünneplés mámorából és jól megérdemelt téli pihenőjéből a kőkemény kanadai valóságba és hogy kezdte meg kórházi munkáját. Duvernay-Tardifot 2015-ben draftolta a Kansas City, így NFL-karrierje miatt nem tudta befejezni a rezidens-programot, ezért orvosként nem praktizálhat egyelőre. Csakhogy a kanadai egészségügyi minisztérium az új típusú koronavírus-járvány kitörését követően egészségügyi képzésben részt vevő egyetemisták toborzásába kezdett, hogy tehermentesíteni tudja az orvosokat, ápolókat és betegszállítókat.

Az amerikai-futballista a Sport Illustratednek elmondta, már a járvány kezdeti szakaszában azon törte a fejét, hogyan tudná kamatoztatni korábban megszerzett tudását és hogyan tudna fizikailag segíteni, a kormányprogram pedig lehetővé tette számára, hogy munkába állhasson egy quebec-i kórházban. Előtte azonban el kellett végeznie egy tanfolyamot, hogy felfrissítse emlékeit, valamint hogy megtanulja a fertőtlenítési folyamatok helyes végrehajtását. Mivel azonban orvosi minőségben még nem dolgozhat, most ápolóként veszik igénybe segítségét.

"Teljesen más a Super Bowlban játszani és egészségügyi dolgozóként szembeszállni a pandémiával. Februárban tudtam, hogy több mint százmillió ember nézi majd a tévében mit csinálok és csak nyerni akartam. Orvosként és egyszerű állampolgárként már túl mutat a kötelességen, hogy segítséget nyújts a járvány idején. Most nem annak van itt az ideje, hogy hős legyél, hanem annak, hogy helyesen cselekedj"

- mondta Duvernay-Tardif, akit csapata, a Kansas City Chiefs is támogat abban, hogy ápolóként a frontvonalban harcoljon a koronavírus-járvány ellen. A játékos elmesélte, nagyon ideges volt az első munkanap előtti éjjelen, de ez sokkal inkább volt pozitív stressz, mint félelem. A Chiefs-guard szaktudására már az NFL-ben is felfigyeltek, a játékosok szakszervezete szeretné ha Duvaney-Tardif segítene nekik egy olyan munkacsoport létrehozásában, amely megszervezi a csapatok biztonságos körülmények között történő edzését, utazását és mérkőzéseit, amennyiben a járványügyi helyzet igényli.

https://amerikaisportok.blogstar.hu/./pages/amerikaisportok/contents/blog/94073/pics/lead_800x600.jpg
Kansas City Chiefs,NFL
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?