Blogolj!

NFL: elhunyt a verhetetlen Miami Dolphins vezetőedzője


90 éves korában elhunyt Don Shula, a Miami Dolphins egykori magyar származású trénere, minden idők egyik legjobb amerikai futball-edzője 

Fotó:AP

A legendás tréner halálhírét a Miami Dolphins jelentette be a közösségi médián, az NFL legendáját otthon érte a halál, ap ontos okot nem közölték. Don Shula 1930. január 4-én született az Ohio államban található Grand Riverben, kivándorló magyar szülők gyermekeként. Játékosként hat évet töltött el az NFL-ben, a Cleveland Brownsban, a Baltomore Coltsban és a Washington Redskinsben is, ám bajnoki címet nem sikerült elérnie. 1960-ban kezdett edzősködni, előbb a Detroit Lions védőkoordinátoraként dolgozott két évet, majd hat idényen keresztül ő volt a Baltimore Colts vezetőedzője. 

1970-ben nevezték ki a Miami Dolphins vezetőedzőjének és ezzel kezdetét vette a "delfinek" sikerszériája. 1972-ben veretlenül juttatta csapatát a Super Bowl-ba, majd a finálét is megnyerték, így az NFL történetének egyetlen csapataként nyerték meg a bajnokságot vereség nélkül. Az 1973-as szezon végén a címvédés is összejött a floridai gárdának. A két győzelmen kívül 1971-ben, 1982-ben és 1984-ben is Super Bowl-ba jutott a csapatával, ám ezt a három finálét elveszítette a Miami. 

Végül 1995-ben mondott le a posztjáról, az alapszakaszban 328, összesen 347 mérkőzésen irányított győztes csapatot az NFL-ben, mindkettő megközelíthetetlen rekordnak számít. Shulát négyszer választották meg az év edzőjének, természetesen a Hírességek Csarnokába is beválasztották. 

https://amerikaisportok.blogstar.hu/./pages/amerikaisportok/contents/blog/94332/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?